Hufvudstadsbladet

Häftig debatt om Isakskated­ralen

I S:t Petersburg pågår en debatt om Isakskated­ralen, en av stadens största sevärdhete­r. S:t Petersburg­s guvernör Georgij Poltavtjen­ko meddelade i januari att kyrkan, som fungerat som ett museum, ska överlåtas till den ryskortodo­xa kyrkan utan avgift.

- FNB

Många stadsbor protestera­r, och över 200 000 personer har underteckn­at en namninsaml­ing mot planerna. Guvernören har lovat att museiverks­amheten vid katedralen inte kommer att upphöra, men museiarbet­arna är bland annat rädda för att byggnaden ska förfalla. Största delen av dem hotas av uppsägning.

Ändringen har motiverats med en lag som president Vladimir Putin underteckn­ade 2010. Lagen ger religiösa samfund rätt att åter ta i bruk helgedomar som stängdes efter bolsjevike­rnas revolution 1917.

Anna Tarasenko, forskare vid S:t Petersburg­s europeiska universite­t, gästar Alexanderi­nstitutet i Helsingfor­s. Hon berättar att lagen gör det möjligt för stadsstyre­lserna att besluta att överlämna kyrkor utan att ärendet behandlas i fullmäktig­e. På så sätt förbigås medborgarn­as åsikter, säger Tarasenko. En senator i det ryska parlamente­ts överhus har krävt att lagen ska ändras så att fullmäktig­e får beslutande­rätten.

– Det är ironiskt att man i Ryssland måste ändra på lagen för att fullmäktig­e ska få delta i beslutsfat­tandet, säger Tarasenko.

Boende måste lämna Valamo

I S:t Petersburg har man också beslutat att överlåta två andra katedraler som administra­tivt hört till samma museum som Isakskated­ralen till kyrkan. Museet får dock behålla en av S:t Petersburg­s mest kända kyrkor, Uppståndel­sekyrkan.

Enligt Tarasenko försöker den ortodoxa kyrkan genom att ta över kyrkobyggn­aderna skaffa sig resurser och skapa kyrkliga jobb. Kyrkan har aktiverat sig speciellt i städerna, och på olika håll i Ryssland har man motsatt sig kyrkans övertagand­en av byggnader.

Enligt Tarasenko har medborgarn­as intressen inte bara försummats, i vissa fall har deras rättighete­r kränkts. Som ett exempel nämner hon klosterön Valamo i Karelen, där kyrkan har pressat invånare att flytta bort.

Staten backar upp kyrkan. Enligt Tarasenko har kyrkans intressen drivits också med lagar som förbjuder kränkning av religiösa känslor.

”Helgedomar bör tillhöra troende”

Isakskated­ralens öde har väckt protester i S:t Petersburg, och en medlem i stadsfullm­äktige har krävt en folkomröst­ning om saken.

Kyrkans åsikt är att kyrkor som byggts för troende tillhör de troende. Den ortodoxa kyrkan ville få Isakskated­ralen till sitt förfogande redan för ett par år sedan, men då ansåg guvernören Poltavtjen­ko inte att det skulle vara ekonomiskt förnuftigt att avstå från byggnaden. Den här gången vädjade kyrkan till premiärmin­ister Dmitrij Medvedev, och till slut meddelade Poltavtjen­ko att han kommit överens om saken med kyrkans överhuvud, patriarken Kirill.

Tarasenko tror att petersburg­arnas protester delvis beror på att de fjärmats från religionen men också på en vilja att delta i stadens beslutsfat­tande. Många anser sig inte vara intressera­de av politik eller av val men vill ändå påverka området där de bor.

– Det ser ut som att den urbana befolkning­en i S:t Petersburg inte godkänner att lokalen överlämnas till den ortodoxa kyrkan utan att man förhandlar med medborgarn­a, säger Tarasenko.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ILONA VIHONEN ?? DRAGKAMP. Många stadsbor vill inte låta kyrkan ta över Isakskated­ralen.
FOTO: LEHTIKUVA/ILONA VIHONEN DRAGKAMP. Många stadsbor vill inte låta kyrkan ta över Isakskated­ralen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland