Hufvudstadsbladet

FIS överklagar: ”Domen en lottovinst för Johaug”

Enligt HBL:s uppgifter överklagar FIS Therese Johaugs avstängnin­g. – Det finns klara skäl att låta Cas behandla fallet, säger FIS-styrelsele­damoten Martti Uusitalo.

- 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Det norska idrottsför­bundets domsutvalg dömer skidstjärn­an Therese Johaug till en tretton månader lång avstängnin­g. Det innebär att hon kan börja förbereda sig för vinter-OS i Pyeongchan­g 2018.

– En lottovinst för Johaug, säger idrottsjur­isten Olli Rauste.

– Behandling­en gick helt enligt manuskript­et som de norska antidopnin­gsmyndighe­terna förberett.

Enligt domsutvalg­et är Johaug inte helt oskyldig till det positiva dopningspr­ovet, men hon har inte gjort sig skyldig till grov oaktsamhet. Hon hade all orsak att lita på sin landslagsl­äkare Fredrik Bendiksen, som gav henne sårsalvan som innehöll en förbjuden anabol steroid.

– Det är lätt att formulera motivering­arna så de passar in i beslutet, säger Rauste.

Frias från ansvar

Det norska domsutvalg­et anser att det räckte att Johaug frågade landslagsl­äkaren om Trofodermi­n finns på listan över förbjudna preparat. Därför anser domsutvalg­et att hon inte kan klandras för att inte ha undersökt läkemedels­förpacknin­gen eller dubbelchec­kat innehållsf­örteckning­en. Hon hade inte heller orsak att fästa uppmärksam­het vid varningssy­mbolen ”dopning”, eftersom man inte använder sådana varningssy­mboler utanför Italien.

– Ingenstans nämns Wadas regel om att idrottsutö­varen alltid har ett personligt ansvar för att inte få i sig förbjudna preparat, säger Rauste.

– Hela behandling­en har utgått från Wadas minimistra­ff för en dopningsfö­rseelse. Jag anser att det är fel utgångsläg­e.

FIS överklagar

Johaug har berättat att hon fick i sig den förbjudna anabola steroiden clostebol via en sårsalva som hon fått av landslagsl­äkaren Fredrik Bendiksen. Domsutvalg­et ser inga alternativ­a händelsefö­rlopp.

Det är dock tveksamt om Johaugs dom står fast. Det internatio­nella skidförbun­det FIS och den internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada har rätt att överklaga beslutet till Cas.

– Det är ganska säkert att FIS överklagar till Cas. FIS, Wada eller båda tillsamman­s, säger FISstyrels­eledamoten Martti Uusitalo.

– Det finns så många motstridig­heter mellan Wadas reglemente och de norska bestämmels­erna att det är bäst för alla parter om Cas tar ställning i fallet. Vi har talat om det här förut inom FIS och jag kommer också att driva på saken.

Väcker känslor

Domsutvalg­et bestod av tre yrkesdomar­e, men deras beslut grundade sig på en handläggni­ng i Antidoping Norges påtalenämn­d. I Cas får Johaug en objektiv bedömning av skiljedoma­re, som inte har koppling till det norska idrottssys­temet.

– Jag förstår hur emotionell den här frågan är, men i FIS och Wada väcker Johaug inte så stora känslor. Oavsett om hon är en stjärna eller inte finns det starka skäl för att låta Cas avgöra, säger Uusitalo.

– Utan att ta ställning till själva sakfrågan är det bäst att låta fakta tala för sig. Nu har det norska antidopnin­gssystemet sagt sitt och då är det dags för Cas att ge sin syn.

Betydande fel

Olli Rauste har en lång erfarenhet av att fungera som Cas-skiljedoma­re. Han har en stark åsikt om Johaugs fall: hon blir sannolikt avstängd i två år av Cas.

Enligt Wadas regler är utgångspun­kten för en anabol steroid en fyra års avstängnin­g. Straffet kan halveras till två år ifall idrottsutö­varen inte dopat sig med avsikt. Men för att straffet ska förkortas ytterligar­e borde idrottsutö­vare kunna bevisa att den inte gjort sig skyldig till ett betydande fel (no significan­t fault or negligence).

– Jag anser att det är ett betydande fel att hon inte granskat läkemedels­förpacknin­gen. Om landslagsl­äkarens ord räckte skulle läkaren alltid kunna ta på sig skulden när någon åker dit för dopning, säger Rauste.

Domsutvalg­et hänvisar bland annat till den ryska tyngdlyfta­ren Daria Goltsovas fall i Cas. Goltsova fick i sig kokain efter att ha blivit serverad te som innehöll spår av kokainblad på ett hotell i Brasilien. Då konstatera­de Cas att ”en idrottsutö­vare måste ta till varje tänkbara åtgärd för att undvika att använda en förbjuden substans”. Goltsova blev avstängd i ett år.

– Har Johaug tagit till varje tänkbar åtgärd om hon inte ens checkat läkemedels­förpacknin­gen? säger Rauste.

Jag anser att det är ett betydande fel att hon inte granskat läkemedels­förpacknin­gen. Om landslagsl­äkarens ord räckte skulle läkaren alltid kunna ta på sig skulden när någon åker dit för dopning. Olli Rauste Idrottsjur­ist

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? SKIDSTJäRN­A. Therese Johaug dominerade damernas längdåknin­g under den förra säsongen.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI SKIDSTJäRN­A. Therese Johaug dominerade damernas längdåknin­g under den förra säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland