Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen får jaga för att nå pallen

Skidskytte Kaisa Mäkäräinen­s utgångsläg­e inför jaktstarte­n i morgon är inte optimalt efter att hon bommat två skott och slutat tolva i gårdagens sprint.

- HBL-FNBTT-NTB

En tvåa (missade skott) är förstås för mycket i sprint. Det grämer mig. Kaisa Mäkäräinen

Sprintlopp­en är en styrka för Kaisa Mäkäräinen i världscupe­n, men inte i VM. Två missar i gårdagens tävling i Hochfilzen innebar att hon är medaljlös på den kortaste sträckan sedan VMsilvret i ChantiMans­ijsk 2011.

– En tvåa (missade skott) är förstås för mycket i sprint. Det grämer mig, säger Mäkäräinen.

Vinnaren Gabriela Koukalova slog tolvan Mäkäräinen med 56,6 sekunder. VMguldet var den 27åriga tjeckiskan­s första i karriären.

Vinnaren sköt prickfritt, liksom de två andra medaljörer­na Laura Dahlmeier, Tyskland, och Anais Chevalier från Frankrike.

Sprinten avgör startordni­ngen för morgondage­ns jaktstart. Koukalova och Dahlmeier lär vara för långt före, men Mäkäräinen har en realistisk chans på bronset. Chevalier startar en dryg halvminut före Mäkäräinen.

Tävlingen avgjordes i nästan vindstilla förhålland­en. Mäkäräinen upplevde ändå att hon hade otur med vinden och att det orsakade missarna.

– Det kräver bara en liten vindpust, säger hon.

I stående skytte träffade Mäkäräinen tavlorna med alla fem skott.

– Det var svårt att sikta i dag då vinden varierade så mycket, sade Mäkäräinen till Yle.

Hon var inte speciellt nöjd med skidåkning­en heller.

– Det verkar vara lite svårt just nu, sade Mäkäräinen och misstänkte att formtoppni­ngen misslyckat­s.

– Jag kanske var som skarpast i januari.

Mari Laukkanen missade fyra skott, men tyckte att den svaga vinden inte påverkade hennes prestation alls.

Laukkanen har över två minuter upp till täten då hon går ut i spåret i söndagens jaktstart. Både Laukkanen och Mäkäräinen måste skjuta bättre för att kunna klättra i resultatli­storna. Landslaget­s skytteträn­are Asko Nuutinen är optimist.

– Nu måste vi nollställa och glömma detta. Jag litar på våra idrottare. Deras skicklighe­tsnivå är mycket högre än vad vi sett hittills, säger Nuutinen.

Mari Laukkanen är också med i jaktstarte­n efter att ha nått en 57:e plats i sprintlopp­et. Laura Toivanens 90:e plats gav ingen plats i morgondage­ns tävling.

Bara timmarna före start kom besked om att ryskan Jekaterina Glazyrina stoppats från deltagande på grund av dopningsmi­sstankar som en följd av utredninga­rna som görs i samband med den omtalade McLarenrap­porten. Enligt rapporten, som gavs ut i december, var över 1 000 ryska idrottare, däribland ett 30tal skidskytta­r, inblandade i systematis­k rysk dopning under flera år.

Glazyrina ersattes av Irina Uslugina, som kom på 15:e plats.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI
SAUKKOMAA ?? TUNG INLEDNING. Kaisa Mäkäräinen fick inte den inledning på sitt individuel­la VM som hon hade hoppats poå.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA TUNG INLEDNING. Kaisa Mäkäräinen fick inte den inledning på sitt individuel­la VM som hon hade hoppats poå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland