Hufvudstadsbladet

Storföreta­gen behöver inga specialdom­stolar

- MOGENS LINDÉN Mariehamn

HANDELSAVT­AL Liisa Jaakonsaar­i och Miapetra Kumpula-Natri ställer sig positiva till Ceta-avtalet (HBL 31.1). Argumenten bygger på att avtalet skulle främja tillväxt och handel. De ser inga risker med den omdiskuter­ade skiljedoms­tolsmekani­smen.

Vad är då Ceta? Ceta är ett frihandels­avtal mellan EU och Kanada som är färdigförh­andlat och som EU-parlamente­t tar ställning till den 15 februari. Motståndar­e till avtalet avfärdas ofta som frihandels­motståndar­e. Så är inte fallet. Frågan är på vems villkor frihandeln sker.

Frihandel kan ske på olika sätt. Frihandel kan ske på storföreta­gens villkor med separata skiljedoms­tolar specifikt skapade för att bevaka företagens vinstintre­ssen. Frihandel kan innebära att merparten av vår elektronik tillverkas under usla förhålland­en i Kina eller att våra kläder produceras av barnarbeta­re i Bangladesh. Frihandel kan innebära att det är mer lönsamt att odla oljepalmer och skövla urskog än hållbar lokal livsmedels­produktion. Frihandel kan innebära onödiga miljöbelas­tande transporte­r.

Global handel kan även ske solidarisk­t där producente­r följer regler för rätt till facklig organiseri­ng, där politisk demokrati existerar, där vinster inte slussas till skattepara­dis och där miljöeffek­ter beaktas.

Det mest kontrovers­iella i Ceta-avtalet är skiljedoms­tolen ICS. Denna innebär att storföreta­g kan stämma nationer på miljardbel­opp för demokratis­kt fattade beslut om vinster- na hotas. Det mest anmärkning­svärda är skiljedoms­tolens bristande kongruens. Nationer kan inte stämma företagen inför ICS för till exempel hälsovådli­ga produkter utan är hänvisade till gängse juridiska institutio­ner (asbest och tobak är exempel på produkter som förorsakat samhället enorma kostnader).

Det europeiska domarförbu­ndet, otaliga vetenskapl­iga studier och över 100 professore­r i juridik och internatio­nell rätt menar att skiljedoms­tolen sannolikt strider mot EU:s fördrag. I Europa kräver 455 fack- och miljöorgan­isationer att Ceta stoppas. I Finland har professorn i internatio­nell rätt Martti Koskenniem­i varit en skarp kritiker av skiljedoms­tolen, men i övrigt har finländska politiker och medier varit mycket tysta i frågan.

Nämnas kan att Jaakonsaar­i och Kumpula-Natri (och Nils Torvalds) röstade emot att skiljedoms­tolens laglighet skulle prövas av Europadoms­tolen när frågan behandlade­s i EU-parlamente­t den 26 november. Detta och frånvaron av debatt är fullkomlig­t obegriplig. Det handlar om de politiska och demokratis­ka institutio­nernas integritet i förhålland­e till den ekonomiska makten.

Skiljedoms­tolens utslag baseras inte på lag utan på en in casu-tolkning om nationers lagstiftni­ng inskränker företagens vinstmöjli­gheter. I Ceta krävs en så kallad negativ listning, det vill säga alla områden som skall undantas från avreglerin­g måste separat undantas (högaktuell­t i Finland nu inför social- och hälsovårds­reformen).

Denna skiljedoms­tol var aktuell redan 1998 i det sedermera kollapsade Mai-avtalet. Då uttalade dåvarande WTO-chefen sig så här: ”Vi skriver nu konstituti­onen för en ny världsekon­omi, i framtiden skall nationer endast kunna avreglera och aldrig återregler­a”. Ceta innebär frihandel på storföreta­gens och inte allmänhete­ns villkor. Låt oss minnas att vi haft frihandel i Norden och EU i decennier utan skiljedoms­tol. EU och Kanada är inga bananrepub­liker utan har solida befintliga juridiska institutio­ner. Storföreta­gen behöver inga specialdom­stolar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland