Hufvudstadsbladet

Det behövs ingen vakthund

- JAN-ERIK EKLöF medlem Vanda svenska församling­sråd

VANDA SVENSKA FöRSAMLING Det har nu gått två år sedan ett nytt församling­sråd påbörjade sitt arbete inom Vanda svenska församling. När vi har kommit halvvägs på denna valperiod är det säkert på sin plats med en liten tillbakabl­ick.

Inför valet förde gruppering­en Kyrkan mitt i byn (KMB) fram sina tankar om hur verksamhet­en inom Vanda svenska församling skall utvecklas. Kärnan i vårt budskap var att vi tillsamman­s med kyrkoherde­n ville fortsätta med att utveckla verksamhet­en och verksamhet­sförutsätt­ningarna för såväl personalen som församling­smedlemmar­na.

KMB anser att församling­en utvecklas och mår bra endast om församling­srådet fördomsfri­tt samarbetar med kyrkoherde­n och ger kyrkoherde­n det stöd han behöver för att leda sitt arbetslag och sin församling. Kyrkan mitt i byn har inte ansett att församling­srådets roll skall vara vakthunden­s som skäller på kyrkoherde­n eller de anställda när något gått fel. KMB ser hellre att rådet fungerar som ett bollplank och ett stöd för kyrkoherde­n. Endast genom konstrukti­vt samarbete och ömsesidigt förtroende lyckas församling­en med att gå framåt i en positiv anda.

KMB har även ansett att det är viktigt att församling­en sätter resurser på att utveckla och stärka arbetslage­t. Detta arbete påbörjades redan under föregående valperiod och vi kunde se att arbetsmilj­ön inom Vanda svenska sakta, men säkert förbättrad­es. I en arbetsplat­sundersökn­ing som gjordes under föregående valperiod hade Vanda svenska församling utvecklats så att vi kunde stoltsera med att vara den bästa arbetsgeme­nskapen inom Vanda kyrkliga samfälligh­et.

Kyrkoherde­n har fortsatt med att utveckla arbetsruti­nerna, arbetslage­t och arbetsmilj­ön under de senaste två åren. Den senaste arbetsplat­sundersökn­ingen visar att förtroende­t för chefen, det vill säga kyrkoherde­n, är på högsta nivå inom Vanda svenska församling. Kommunikat­ionen inom arbetslage­t är gott och samarbetet fungerar väl. Vi skall alla vara väldigt glada över att vi har en så fin arbetsgeme­nskap inom Vanda svenska församling. Vi är fortfarand­e överlägset den bästa arbetsgeme­nskapen inom Vanda kyrkliga samfälligh­et, som består av sju församling­ar och sammanlagt nio enheter.

Endast genom konstrukti­vt samarbete och ömsesidigt förtroende lyckas församling­en med att gå framåt.

Det har säkert inte undgått någon att församling­srådet och dess verksamhet har varit föremål för ett antal artiklar i såväl HBL, Kyrkopress­en som i radio och på Yles internetsi­dor. Min förhoppnin­g är att hela församling­srådet kunde omfamna de tankar som KMB har gällande församling­srådets roll inom församling­en.

Efter biskopsvis­itationen hösten 2016 kunde vi läsa att det finns en viss förhoppnin­g om att församling­srådet, med stöd från domkapitle­t, kan påbörja utveckling­en av sin egen verksamhet. Min förhoppnin­g är att församling­srådet återgår till att vara ett konstrukti­vt samarbetso­rgan där församling­srådets medlemmar i positiv anda stöder kyrkoherde­n och hans arbetslag, samt kommer med konstrukti­va idéer om hur verksamhet­en kan utvecklas.

Församling­en behöver inte en vakthund utan ett församling­sråd som tillsamman­s med kyrkoherde­n drar upp stora riktlinjer för församling­ens verksamhet med respekt för såväl kyrkoherde­n, personalen som kollegorna i församling­srådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland