Hufvudstadsbladet

Torvalds svarar inte via Ceta check

- MARIA BROMMELS Helsingfor­s

HANDELSAVT­AL Efter min insändare om Ceta-avtalet och Europaparl­amentarike­rna (HBL 22.1) har jag fått frågan varför Nils Torvalds (SFP) inte nämndes. Orsaken var att han inte har svarat på en enda av frågorna i Ceta check.

Nu har Torvalds i en kolumn (ÅU 4.2) förklarat varför. Han får många frågor och förbiser därför sådana som kommer via ett frågeinstr­ument på webben. Alltför enkelt för frågeställ­aren, tycker han.

Jag vet inte hur mycket Torvalds har tittat på just Ceta check. Utom att frågeställ­aren där kan välja mellan 15 specifika frågor kan hen också klicka upp korta introdukti­oner till ämnet bakom frågan. Instrument­et fungerar

alltså åt två håll; det vänder sig även till medborgare som vill skaffa sig mera informatio­n.

Torvalds andra motivering är att han inte vill svara ja eller nej på komplicera­de frågor. Men det finns väl inget skäl att underskatt­a läsarna: Låt oss säga att svaret är Ja, men att motivering­en som Europaparl­amentarike­rn skrivit in nyanserar bilden. Då tar frågeställ­aren sannolikt det till sig som en helhet. Dessutom blir inställnin­gen minst sagt knepig i Europaparl­amentet, som bara kan säga ja eller nej till det avtal som kommission­en har förhandlat fram.

På Ceta check kan man vid det här laget bara be Europaparl­amentarike­rna rösta mot avtalet. Men man kan fortfarand­e läsa frågorna, introdukti­onen och de svar som kom in under den första omgången.

Om avtalet godkänns i Eu-

ropaparlam­entet blir det dags att vända sig till ledamötern­a i Finlands riksdag för att förhindra ett handelsavt­al som inkräktar på demokratin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland