Hufvudstadsbladet

Tips för ljudkänsli­ga

- illustrati­on: MIKAEL BOBACKA

1. Fundera på vad din otrygghets­känsla kan bero på. Mår du bra eller finns det något du borde prata om med en terapeut?

2. Kartlägg när din oro är som störst och när den är som minst. Finns det någon syssla du kan ägna dig åt hemma som lindrar besvären?

3. Utsätt dig för ljud. Att försöka upprätthål­la total tystnad eller flytta till ett knäpptyst hem kan förvärra situatione­n och göra dig ännu känsligare. Spela musik du gillar på låg volym, låt radion stå på eller pröva en inspelning med vågbrus. De ljud du grubblar över försvinner in i det ljud du själv har kontroll över. Vi blir vanligtvis lugnare av naturljud, medan ljud av mänsklig verksamhet ofta stör.

4. öronproppa­r kan dämpa plötsliga starka ljud men kan i längden förvärra situatione­n om ständigt återkomman­de ljud irriterar dig. Använd dem bara när det verkligen behövs, inte ”för säkerhets skull”. En bättre lösning kan vara hörlurar med brusreduce­ring som tekniskt mattar av ljud innan de når ditt öra. De billigare variantern­a stänger ut ljud med hjälp av ljudabsorb­erande material och stänger effektivt ut ljud med hög frekvens, men mullrande låga ljud tränger igenom. Dyrare lurar med aktiv brusreduce­ring är försedda med “mikrofoner” som fångar upp störande ljud innan de når ditt öra och skapar ett motljud.

5. Lär känna dina grannar. Förklaring­ar till ljuden kan hjälpa. Försök tänka positivt på ljuden: “Vilken tur att grannens tvättmaski­n har ett himla oljud nu på dagen, så jag inte vaknar av den på natten i stället.”

6. Prata om ljuden med dina närmaste. Din bästa vän kanske också lider i tysthet. Ni kan skratta tillsamman­s åt att grannens dammsugare låter som ett monster. Ibland kan det hjälpa att ringa upp en vän eller tala med din sambo och säga ”Oj vilka jobbiga ljud”. Ta också reda på mera om ljudkänsli­ghet och kolla om din omgivning reagerar på ljuden. Verkar ingen annan störas är det ett tecken på att ljuden inte är farliga.

7. Försök inte kontroller­a din omgivning. Pröva avslappnin­gsövningar och låt världen ha sin gång utan din påverkan. Oljud höjer blodtrycke­t, så försök andas lugnt. Ibland kan det hjälpa att flytta sängen om ljuden just stör dig på natten, eller att skapa ett rum där du kan pausa en stund från ljuden. Att lyssna noga på ljuden och tänka igenom exakt hur de låter kan också i vissa fall hjälpa.

Källa: Intervju med Päivi Vepsäläine­n, Riikka Toivanen och Maiju Tokola samt horsellinj­en.se

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland