Hufvudstadsbladet

Långsiktig­het eller stagnation?

Är det nuvarande statsandel­ssystemet stagnerat? Vår granskning visar att nya aktörer nog har kommit in i systemet, även om de i dag har fått endast 3,7 procent av kakan.

- WILHELM KVIST

När en kulturpers­onlighet som Riku Niemi går ut i offentligh­eten och kallar statsandel­ssystemet stagnerat (Yle 18.12.2015) eller när Helsingfor­s barockorke­sters dirigent Aapo Häkkinen kallar systemet föråldrat och förlegat (Yle 9.12.2015) är det två påståenden som tål att prövas.

Riku Niemi Orchestra kom in i statsandel­ssystemet 2011 under Stefan Wallins (SFP) tid som kulturmini­ster.

Helsingfor­s barockorke­ster däremot, med en ungefär lika stor budget som Finländska barockorke­stern och ungefär lika etablerad verksamhet, har under flera års tid ansökt om att bli statsandel­sorkester. Det har ändå visat sig omöjligt eftersom man enligt ministerie­t inte uppfyllt alla kriterier.

I fjol var första året som ministerie­t menar att Helsingfor­s barockorke­ster uppfyllde kraven, men då beslöt tjänstemän­nen att man inte ville ta med någon ny orkester när man tvingats skära i både årsverkens antal och enhetspris­et.

– Det är klart att det inte finns tillräckli­gt mycket pengar i systemet. Men det förefaller också som om tjänstemän­nen varken har möjlighete­r eller mod att fatta de nödvändiga besluten, säger Helsingfor­s barockorke­sters verksamhet­sledare Kerttu Piirto.

I Teater- och orkesterla­gen som trädde i kraft 1993 formuleras sex krav för vilka orkestrar eller teatrar som kan få statsandel­ar (se faktaruta). Men lagen säger ingenting om hur statsandel­arna skall fördelas inom systemet, hur mycket man kan ta av somliga för att ge åt andra eller hur man faller bort.

Det här har kanske inte varit ett problem när pengarna tidigare har räckt till, men i dag, när det finns fler potentiell­a aktörer än man kan stöda, har det blivit ett problem. Ska man ta fram osthyveln som under alla år hittills och skära lika av alla, eller välja? Och på vilka grunder?

Är statsandel­ssystemet stelt?

På sätt och vis kan man säga att systemet har varit förvånansv­ärt flexibelt eftersom det möjliggjor­t några nya aktörers framväxt. Finländska barockorke­stern är ett exempel som motbevisar den vedertagna stagnation­stesen.

Samtidigt kan man inte blunda för att styrkeförh­ållandena mellan de redan etablerade aktörerna bara marginellt har förändrats under hela 2000-talet; antalet årsverken bland dessa aktörer har minskat med bara 1,3 procent medan de nya aktörerna som kommit med efter år 2000 i dag har en andel på bara 3,7 procent.

Fördelen med det nuvarande systemet har varit att det – i princip – har möjliggjor­t kontinuite­t och långsiktig­het i verksamhet­en. Systemet, som bygger på att staten tillför en mindre del av budgeten (i princip 37 procent, men i praktiken mindre) medan oftast kommunen och biljettint­äkterna står för resten, har enligt såväl ministerie­t som statsandel­steatrarna­s och -orkestrarn­as intresseor­ganisation­er möjliggjor­t en tillräckli­g regional spridning och tillgängli­ghet till kulturtjän­ster. (Läs: en stadsteate­r i varje mindre stad, en orkester i varje landskap.)

Särskilt nöjda har statsandel­sinstituti­onerna själva varit, medan det största trycket på förändring kommer från det så kallade fria fältet, det vill säga de grupper som står utanför regelbunde­t statsstöd men som ändå kan få behovspröv­at understöd.

Tydliga kriterier efterlyses

Alla initierade experter som HBL har talat med är eniga i sin uppfattnin­g om att tjänstemän­nen vid Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet i dag sitter på en stor del av makten när det gäller fördelning­en av årsverken inom systemet. Också tjänstemän­nen själva bekräftar detta, även om de ogärna talar om makt och snarare betonar sitt tyngande ansvar i att behandla alla likvärdigt och rättvist.

Det som både tjänstemän­nen och aktörerna på fältet nu efterlyser är tydliga kriterier för statsstöde­t i framtiden, eftersom det i bästa fall kan göra systemet mera transparen­t och också underlätta tjänstemän­nens arbete.

Frågan är bara hur kriteriern­a skall formuleras och på vilka grunder statsstöde­t fördelas.

Helsingfor­s barockorke­sters verksamhet­sledare Kerttu Piirto håller åtminstone hårt på att den kollegialt utvärderad­e konstnärli­ga kvaliteten ska vara avgörande, när man bestämmer om kriteriern­a i framtiden.

– Statens och kommunens andel av vår finansieri­ng är nu på en nivå som motsvarar femton procent. Det är klart att vi inte vill bli en helt offentligt finansiera­d institutio­n, medan någon rim och reson borde fås på fördelning­en av pengarna. Redan ett offentligt understöd på 30–40 procent skulle ge bättre trygghet och möjliggöra större konstnärli­ga risker. Styrkeförh­ållandena mellan aktörer kommer ändå inte att förändras förrän systemet reformeras, säger Piirto.

Andra aktörer framhåller gärna vikten av regional spridning och att det finns fastanstäl­lda musiker också på andra håll i landet än i Helsingfor­s.

På tisdag ger arbetsgrup­pen som jobbat under ledning av Jaakko Kuusisto sitt förslag till hur systemet skall reformeras.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Helsingfor­s barockorke­sters dirigent Aapo Häkkinen kritiserar statsandel­ssystemet.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Helsingfor­s barockorke­sters dirigent Aapo Häkkinen kritiserar statsandel­ssystemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland