Hufvudstadsbladet

Så räknas statsstöde­ts storlek enligt teateroch orkesterla­gen

-

●●Årsverkena­s antal:

Varje år beslutar Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet, inom ramen för statsbudge­ten, hur många årsverken man kan dela ut. I år har man 1 033 årsverken för orkestrar och 2 469 för teatrar. Antalet årsverken som en enskild institutio­n är berättigad till räknas genom att dela de totala kostnadern­a med den fastanstäl­lda personalen­s medellön. Ju lägre löner, desto flera årsverken och desto bättre möjlighete­r att växa. På senare år har ministerie­t haft färre årsverken att fördela än vad institutio­nerna varit berättigad­e till.

●●Enhetspris­et:

Fastställs av ministerie­t utifrån de verkliga kostnadern­a för verksamhet­en. I år är enhetspris­et för orkestrarn­a 50 118 euro, för teatrarna 52 439 euro. Summan är snäppet högre om institutio­nen är momsskyldi­g.

●●Procenten:

För alla orkestrar och nästan alla teatrar är statsstöde­t 37 procent av enhetspris­et (undantaget är Svenska Teatern och Tampereen Työväen Teatteri som särskilt omnämns i lagen och som får 60 procent av enhetspris­et).

●●Museer:

Samma logik tillämpas i beräkninge­n av årsverken för museerna. För de flesta museer är procenten också 37 procent, vissa landskapsm­useer ersätts till 47 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland