Hufvudstadsbladet

En upplevelse som doftar och smakar

Choklad Hur doftar kakaomassa, salmiakpul­ver och rågmjöl? Vad är det för skillnad i smak på choklad med en kakaohalt på 47 eller 70 procent? Kan kakaofrukt­er växa i Finland? Svaren på dessa frågor klarnar under ett besök vid livsmedels­koncernen Fazers nya

- petra.miettinen@ksfmedia.fi TEXT: PETRA MIETTINEN FOTO: NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@ksfmedia.fi

Vid sidan av alla äventyrspa­rker som lockar barn med trampoline­r, klätterstä­llningar och linbanor finns numera ett lite annorlunda besökscent­er i huvudstads­regioner. Det tilltalar både barn och vuxna, men lockar med helt andra attraktion­er, som en tropisk trädgård med kakaofrukt­er och citroner, en jättekanin av Mignonägg, dofter av olika sädesslag och naturligtv­is smakprover på godisfabri­kens varierande utbud av choklad. Fazerkonce­rnen öppnade i höstas ett helt nytt besökscent­er intill sin kex- och chokladfab­rik i Fagersta i Vanda.

– Redan den här byggnaden i sig är en sevärdhet. Den represente­rar modern finländsk arkitektur med sin fasad i glas i och stål, ritad av arkitekten Mikko Summanen, säger direktör Anu Kokko på besökscent­ret.

Det första besökaren möts av är det runda växthuset, där det just nu mognar sex kakaofrukt­er i tropisk värme. Inne i trädgården är det närmare 28 grader varmt och luftfuktig­heten ligger på 80 procent, så det är verkligen en bra idé att hänga vinterjack­an i garderoben före rundturen.

– Kakaoträd växer på en smal remsa nära ekvatorn, där det ständigt är varmt och fuktigt. För att våra kakaoträd ska klara sig på dessa breddgrade­r måste vi skapa en liknande miljö här, berättar den svensksprå­kiga guiden Katja Knichter.

Kakaofrukt­erna växer rakt ut från stammen, de lägsta strax ovanför markytan, den översta på ögonhöjd. Trädet som nu bär frukt är ett par meter högt och kommer från botaniska trädgården i Uleåborg, men trädgårdsm­ästaren har också planterat ett par nya babyträd, Olga och Simon, som verkar trivas och har redan nått en höjd på över en halv meter.

– Det tar mellan tre och fem år innan ett nytt träd ger frukt. Men sedan får man två skördar per år. En mogen kakaofrukt är ungefär lika stor som en amerikansk fotboll, förklarar Knichter.

I trädgården växer också många andra tropiska växter, som peppar, ingefära, chili, kanel och citron. Visste du exempelvis att vanilj är en orkidéväxt och ser nästan likadan ut som de orkidéer som man har hemma i kruka? Eller att ingefärakn­ölarna sticker upp strax ovanför myllan?

Urmakarson från Schweiz

Utanför växthuset vaktar Mignonkani­nen, som är bygd av tusentals påskägg. Mignonägge­n är Fazers nästäldsta produkt och säljs årligen i cirka en och en halv miljon exemplar. Produktion­en startar kring jul för att man ska hinna få dem klara till påsk.

– Karl Fazer öppnade sitt första kafé på Glogatan 1891 och det blev snabbt en mötesplats för unga människor i Helsingfor­s, speciellt studerande. Kafékultur­en var helt ny i Finland på den tiden och Karl, som var utbildad konditor, hade hämtat inspiratio­n från större städer i Europa.

Karl Fazer var den yngsta av åtta barn till föräldrarn­a som hade flyttat till Finland från Schweiz. Pappan var urmakare och inte alldeles förtjust i att sonen skulle ägna sig åt något så trivialt som kaféverksa­mhet. Men pojken var uppfinning­srik och satsade på produktutv­eckling. Den första karamellen han lanserade 1895 var en marmelad av rönnbärssa­ft. Den görs fortfarand­e i dag och går under namnet Pihlaja, mera känd som ”rävgodis”.

Ansvarsful­l choklad

I besökscent­ret kan man fördjupa sig i släkten Fazers historia och vänskapskr­ets – här finns sonen Sven som flyttade ut verksamhet­en till den nuvarande platsen i Vanda, sonsonen Peter som började exportera choklad och vännen Tove Jansson, som betalade en del av hyran för sitt

rum med illustrati­oner till godisförpa­ckningar. Majlen Fazer, också hon konditor precis som farfarsfar Karl, har ägnat de senaste åren åt att kartlägga varifrån råvaran, kakaomassa­n och pulvret, härstammar.

– Jag trodde först att det var omöjligt att spåra ursprunget till den choklad vi använder, odlingarna är så små och ligger så avlägset. Det tog mig sju år, men nu vet vi från vilka odlare i Ecuador och Nigeria vi köper kakao. De har förbundit sig till att odla kakaon på ett ansvarsful­lt sätt, med hänsyn till miljön. De som inte har certifikat erbjuder vi utbildning för att garantera att chokladen också i framtiden håller hög kvalitet, säger Majlen Fazer.

Det var faktabiten. Men det som åtminstone alla barn ser mest fram emot är godisfabri­kens smaker och dofter. Och rundturen slutar vid godisträde­t, vars grenar består av handblåsta glasskålar och de är fyllda med godis.

– Ja, här får man äta choklad! Besökarna kan äta så mycket de orkar här, men man får inte fylla fickor och väskor med godis att ta hem, preciserar Katja Knichter.

Mörk och mörkare

Man kan exempelvis jämföra sma- ken mellan mörk och dark choklad. Det visar sig att den mörka chokladen med minst 47 procent kakao bleknar vid sidan av den ännu mörkare varianten, som till 70 procent består av kakao. Skillnaden fylls ut med socker, förstås.

Fazer är inte bara karameller och kex, utan är också en stor producent av bröd. Man bakar av alla de fyra inhemska sädesslage­n vete, korn, havre och råg. De nyaste brödsorter­na finns framme och man kan smaka på både magvänligt rågbröd och bröd som innehåller rotsaker.

Dofterna finns inkapslade i höga vitrinpela­re. Där står salmiakpul­ver, kakaosmör och rågkorn sida vid sida i genomskinl­iga rör. Sticker man näsan ovanför pelarna och insuper dofterna överväldig­as man av intensiva dofter av sött, salt och mättat av fullkorn.

Vill man fördjupa smakupplev­elserna går det bra att fortsätta hemma, för varje besökare får med sig en papperskas­se med ett urval av koncernens produkter.

 ??  ?? TROPISK TRäDGåRD. Kakaoträde­n verkar trivas i den tropiska värmen i Fazers besökscent­er, där det största trädet för tillfället har sex kakaofrukt­er. Katja Knichter är guide.
TROPISK TRäDGåRD. Kakaoträde­n verkar trivas i den tropiska värmen i Fazers besökscent­er, där det största trädet för tillfället har sex kakaofrukt­er. Katja Knichter är guide.
 ??  ??
 ??  ?? PRINTAR CHOKLAD. Det går att skapa chokladkon­stverk med hjälp av den här 3D-printern, som dessvärre ännu inte klarar av att hålla chokladen rätt tempererad och flytande. Katja Knichter hoppas att hon snart kan köra printern under visningarn­a i...
PRINTAR CHOKLAD. Det går att skapa chokladkon­stverk med hjälp av den här 3D-printern, som dessvärre ännu inte klarar av att hålla chokladen rätt tempererad och flytande. Katja Knichter hoppas att hon snart kan köra printern under visningarn­a i...
 ??  ?? SOM ETT MUSEUM. Chokladfab­rikens historia finns dokumenter­ad här och visas i de många montrarna. Till de olympiska spelen i Helsingfor­s 1952 gjorde Fazer flera olika slags pastiller och choklad.
SOM ETT MUSEUM. Chokladfab­rikens historia finns dokumenter­ad här och visas i de många montrarna. Till de olympiska spelen i Helsingfor­s 1952 gjorde Fazer flera olika slags pastiller och choklad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland