Hufvudstadsbladet

Wiens stora gåva till Hollywood

- hans.sundstrom@ksfmedia.fi HANS SUNDSTRöM

■ Då Billy Wilder (1906–2002) blickade tillbaka på sin tid som ung journalist i 1920-talets Wien brukade han berätta om ett märkligt uppdrag då han under en och samma förmiddag intervjuad­e Sigmund Freud, AlfredAdle­r, Richard Strauss och Arthur Schnitzler.

Historien behöver kanske inte sväljas med hull och hår då det ändå gäller en färgstark berättare och entertaine­r som Billy Wilder. Men den säger myccket om hans intressant­a bakgrund och den kulturmilj­ö som kom att prägla Hollywoods kanske främsta ”writerdire­ctor”.

Kring 1929 erbjöd Wilder sin vassa penna åt UFA, den ledande tyska filmstudio­n. Han kom att skriva en mängd filmmanusk­ript innan han 1933, nästan omedelbart efter riksdagshu­sbranden lämnade landet. Vägen gick till Paris varefter färden via Mexiko fortsatte till USA.

Temakvälle­n om Wilder inleds med Julia&Clara Kuperbergs dokumentär Ingen är fullständi­g (Frankrike 2015) där regissören själv förekommer i många intervjuin­slag och där det främst gäller hans karriär i Hollywood.

När Wilder 1937 rekryterad­es av Paramount fick han i Charles Brackett en manusskriv­ande kompis. Duon skrev klassiker som Blåskäggs åttonde hustru (1938) och Ninotchka (1939, bägge regisserad­e av Wilders stora förebild Ernst Lubitsch. Alltid fanns emellertid Lubitsch inte på plats och den gängse förklaring­en till att Wilder började regissera är att han ville skydda sina egna manuskript. Debuten Kadettflam­man (1942) är fortfarand­e en ytterst spirituell och romantisk komedi med uppenbara ”Lolita”inslag vid en tidpunkt då temat bara var en glimt i Vladimir Nabokovs öga.

Ett vägande bidrag är Kvinna utan samvete (Double Indemnity, 1945) som avslutar temakvälle­n och som är och förblir ett av den svarta filmens märkesverk. Förnäm blev också fortsättni­ngen med Sunset Boulevard, Hett om öronen och Ungkarlsly­an.

Billy Wilder har karaktäris­erats som Hollywoods stora cyniker och bildstorma­re. Det är en sanning med modifikati­on. Hans vision utesluter inte en nykter realism som kan förmörka de glättigast­e ögonblick och lysa upp de dystraste. Temalördag 21.00

 ?? FOTO: WICHITA FILMS / YLE KUVAPALVEL­U ?? TVå LEGENDER. Marilyn Monroe tillsamman­s med Billy Wilder under inspelning­en av I hetaste laget.
FOTO: WICHITA FILMS / YLE KUVAPALVEL­U TVå LEGENDER. Marilyn Monroe tillsamman­s med Billy Wilder under inspelning­en av I hetaste laget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland