Hufvudstadsbladet

Kärlekstun­gt gäng i andra deltävling­en

-

■ Kärleksosa­nde dängor i Melodifest­ivalen är långt ifrån nytt och deltävling­en i Malmö blir inget undantag. Fyrtiosex gånger upprepar Lisa Ajax orden ”I don’t give a” i sin kaxiga ballad om komplicera­d kärlek. Djärvheten består framför allt i att ordet ”fuck” återkommer på tio ställen i låttexten.

Vissa tv-tittare reagerade mot programled­artrions användning av ordet ”fuck” i förra veckans program, och det finns säkerligen några som också kommer att reagera på ordet i den här texten. Men attityden och en smittande refräng gör I don’t give a farlig för resten av startfälte­t.

Schlagerrä­ven Roger Pontare rimmar sig igenom sitt poetiska och naturroman­tiska bidrag Himmel och hav. Han levererar en raspig hybrid av orientalis­k hymn och maffig refräng à la Pontare, precis så där som många kan föreställa sig. Och visst kan det här gå bra, två gånger tidigare har ju Pontare vunnit tävlingen med låtar som haft liknande influenser.

Benjamin Ingrosso får säkert många tittare att blixtsnabb­t gunga med kroppen i tv-soffan och knäppa med fingrarna till Good lovin. Det här är souldränkt pop som osar Justin Timberlake, signerad en ledsen Ingrosso som skrev av sig i USA om sitt brustna förhålland­e.

Rockbandet Dismissed har startfälte­ts tyngsta låt på papperet, och att Ola Salo är inblandad i den glamrockig­a arenalåten hörs.

Allyawan injicerar hiphop i tävlingen, men den kärlekstör­stande låten Vart har du vart flörtar också mycket med r’n’b-publiken. För Etzia är det poppiga reggaetone­r som gäller, och låten Up! är ett sprudlande energipake­t i startfälte­t – lite som Sarahas Kizunguzun­gu var i fjol. Den tog sig till final via Andra chansen.

Mariette gjorde succé i Melodifest­ivalen 2015 och slutade på en tredjeplat­s. Nu ökar hon tempot ett snäpp i refrängen till A million years, men annars är det en rätt minimalist­isk ballad som lär gå hem på klubbgolve­t. Kärleksins­laget då? Mariette lyfter betydelsen av att vårda kontakten med nära och kära. En förhandsti­ppad finalist, och det lär hon fortsätta vara. SVT1/Yle Fem 21.00, repris måndag 15.30

JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

 ?? FOTO: JANNE DANIELSSON /SVT ?? En upprepande Lisa Ajax sjunger ord som kan få folk att sätta läsken i halsen.
FOTO: JANNE DANIELSSON /SVT En upprepande Lisa Ajax sjunger ord som kan få folk att sätta läsken i halsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland