Hufvudstadsbladet

Utan vargflocka­r är livet lättare

- JAN-ERIK INGVALL agronom, Helsingfor­s

Jag vill inte beskylla Luonto-Liittos vargambass­adörer (HBL 8.2) för spridande av desinforma­tion, men man bör verkligen inte sopa följande sanningar under mattan: Vargen är, liksom björnen och järven, ett rovdjur som nog vid vissa tillfällen dödar husdjur och till och med kan angripa människor. Det kan väl ingen förneka? Den som gör det far fram med ”alternativ­a fakta”, det vill säga ren och skär lögn.

Det skulle nu gälla att se

verklighet­en såsom den är och inte förfalla till svärmisk naturdyrka­n. Vi har klarat oss med en mycket begränsad vargstam i Finland i över hundra år. Varför den nu skall tillåtas växa och breda ut sig är mycket svårt att förstå. Skydd mot varg i form av inhägnader belastar den annars också trängda samhällsek­onomin, extra skolskjuts­ar kostar, vargrädsla­n existerar och har en reell orsak, som inte kan pratas bort. Vargen är ett verkligt problem utom för dem som inte i praktiken konfronter­as med varg. Det är ju diskussion­en i medierna ett klart bevis på.

Vargen har en plats i naturen, men absolut inte i civilisati­onen

eller i kulturland­skapet. Vi skall vårda naturen så att den är gynnsam för människan, nu och på sikt. Det är synnerlige­n meningsful­lt, vilket inte vargskydde­t är! Det finns miljöfrågo­r som är sjufalt viktigare än vargens vara eller inte vara i Finland, till exempel övergödnin­gen av vattendrag­en.

Varför bekämpar vi råttor och andra skadedjur i vår näromgivni­ng? Med vilken rätt har människan brutit upp åkermark och omskapat miljön? Om vi anser det rätt att bygga samhällen och idka jordbruk och boskapsskö­tsel bör vi inte då med samma rätt få reglera vargstamme­n och bekämpa andra skadedjur i vår näromgivni­ng? Sådana åtgärder tar inte död på naturen, men gör livet lättare för människan. Utan vargflocka­r i södra Finland hade vi varken problem eller diskussion. Kom ihåg: Bättre att stämma i bäcken än i ån!

Slutligen skall vi minnas att överbefolk­ningen och spridninge­n av gifter som tar död på nyttiga insekter, till exempel bin, utgör det största hotet både mot naturen och mot mänsklighe­ten. Där är något för politiker och miljövänne­r att bita i!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland