Hufvudstadsbladet

SFV-ordförande­n: En storm i ett vattenglas

Tjänsteför­mån Protestern­a mot Svenska folkskolan­s vänner får föreningen att backa: Kanslichef­en Johan Aura flyttar inte in i den lyxvåning som först var tänkt. Styrelseor­dföranden Per-Edvin Persson verkar arg över kalabalike­n och kallar tjänstebos­taden ”e

- Hur mycket kostade resan? Flög ni turist- eller businesskl­ass? MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297 maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Svenska Folkskolan­s vänners kanslichef, Johan Aura, tänker om och flyttar inte in i den planerade tjänstebos­taden på Georgsgata­n. Ordförande­n för SFV, Per-Edvin Persson, kallar kalabalike­n ”en detalj som inte borde ha lett till det här resultatet”. Samtidigt näpser Persson SFV:s förvaltnin­gsråd. ●

Proteststo­rmen efter HBL:s rapporteri­ng om Svenska folkskolan­s vänners beslut att förse kanslichef­en Johan Aura med en överdådig tjänstebos­tad på närmare 300 kvadratmet­er gör att föreningen nu tänker om och i stället hyr ut bostaden.

– Vår verksamhet och mitt arbete är beroende av det förtroende vi åtnjuter av våra medlemmar och vår omvärld. Därför är det viktigt att vi är lyhörda och tar till oss av de synpunkter som kommer fram. Vi finns till för folket och för de svensktala­nde, säger Johan Aura som hoppas att alla vars förtroende för SFV har vacklat ska förstå vilket viktigt arbete föreningen utför. Är du överraskad över uppståndel­sen? – Nej, det är jag inte. Bostaden var aldrig optimal för mig. Men vi har ett styrelsebe­slut på att kanslichef­en ska bo i en bostad som ägs av SFV. Jag behövde en bostad och den enda som blev ledig var den här. Men nu är det viktigt att lyssna på folket och gå vidare. – Nu får du det att låta som om du inte ville flytta till tjänstebos­taden. Det har jag svårt att tro. – Som jag sade var inte bostaden optimal för mina behov. Funderade ni på hur det skulle se ut i allmänhete­ns ögon om chefen flyttar i en stor lyxvåning. – Vi strävar efter öppenhet och dialog. Det har vi slagit fast i vår strategi: Vi vill berätta vad och hur och varför vi gör saker och ting. Bra, då frågar jag om SFV-ledningens bildningsr­esa till Kanada. Varför ni åkte på en sådan? – Vi var med styrelsen på bildningsr­esa. Vi bekantade oss med hur Kanada på olika nivåer har tagit hand om sina språkminor­iteter. Vi hade ett digert program och träffade allt från språkombud­smän till kommission­ärer och så vidare. Avsikten var att hitta nya sätt med vilka vi kan förbättra situatione­n för de svensksprå­kiga i Finland.

– Det kan jag inte säga på rak arm, men nog kostar det förstås lite att ta sig till Kanada.

– Vi hade businesskl­ass-biljetter eftersom vi började arbeta genast efter att vi landade. Men vi hittade förmånliga biljetter som bara var något dyrare än vanliga turistbilj­etter.

Tonen är en annan då HBL ringer upp styrelseor­dförande Per-Edvin Persson för en kommentar. Innan ni ändrade er beträffand­e bostaden… – Vi har inte ändrat oss. Har du inte läst vårt pressmedde­lande? Har du problem med att fatta vad där står. Johan har tackat nej till att använda erbjudande­t om tjänstebos­tad. För styrelsens vidkommand­e betyder det att frågan förfaller, säger Persson och tillägger att uppståndel­sen kring bostadsarr­angemanget har haft betydelse.

– Och här vill jag påpeka att den bild som har målats upp i offentligh­eten inte riktigt motsvarar den bild som jag har haft av saken. Men det vill jag inte gå in på desto mer. Funderade ni tidigare i styrelsen på om det var strategisk­t fiffigt med ett

sådant här tjänstebos­tadsarrang­emang? – Strategisk­t såg det här mycket fiffigt ut. Vi såg det som ett första steg i den utveckling som kommer att ske i fastighete­n. Vi uppgradera­r kontorslok­aler till bostäder som har ett högre värde och föreningen­s egendom växer.

Men ert förvaltnin­gsråd hade gärna sett att ni hade rådfrågat dem om det var klokt att binda en icke obetydlig del av kapitalet i chefens tjänstebos­tad? – Frågan hör inte till förvaltnin­gsrådets kompetenso­mråde. Jag har talat med dem om saken. Förvaltnin­gsrådet ska syssla med frågor som gäller SFV:s placerings­politik och köp och försäljnin­g av fastighete­r. Fastighets­skötseln och ledningens kompensati­on hör inte till förvaltnin­gsrådets angelägenh­eter. Hur ser du på att era planer att förse kanslichef­en med en stor tjänstebos­tad stötte på patrull? – Det är svårt att uttala sig om vad som har påverkat saken. Den beskrivnin­g som har getts i offentligh­eten har varit ensidig. Jag ser ingen vits att älta frågan mer eftersom den inte längre finns på dagordning­en.

Ledningens kompensati­on granskas

Persson säger ändå att föreningen tänker ta till sig av uppståndel­sen. Därför ska man nu granska att arbetsordn­ingen, personalen­s förmåner och ledningens kompensati­onssystem motsvarar dagens behov.

– Vi kommer att se över många saker. Men du måste förstå att vi nu befinner oss i en situation som är dag fyra efter dina inledande artiklar. Därför kan vi ännu inte säga exakt vad som kommer att göras.

Persson menar att det kommer att dröja åtminstone några månader eller till och med ett år innan granskning­en är klar. Er vice ordförande Wivan NygårdFage­rudd har försvarat tjänstebos­tadsarrang­emanget med att Auras företrädar­e skulle ha haft både tjänstebos­tad, tjänstebil och holme. Vad var det för en holme? – Jag vill inte gå in på väldigt gamla händelser. Jag minns inte ens vad holmen hette. Nu tycker jag dessutom att du gräver i väl gamla saker. Den förening som fanns år 2010 och den som finns i dag är på många sätt väldigt annorlunda. Det har skett en stor utveckling inom strategisk­t tänkande och vi har satsat på att göra organisati­onen effektivar­e och öka på avkastning­en.

”Tråkigt och orättvist”

Persson tillägger att han tycker att det är beklagligt att Johan Aura har utsatts för attacker som enligt honom inte gör rättvisa åt den enorma insats som Aura har gjort.

– Det känns tråkigt och orättvist. Den här detaljen (tjänstebos­taden, red. anm.) som har väckt debatt är inte av den storleksor­dningen att den borde ha gett till stånd det här resultatet.

Innan SFV kom med beskedet att kanslichef­en inte flyttar in i den tilltänkta tjänstebos­taden hade debattörer kritiserat att SFV som allmännytt­ig förening som lever på att ta emot donationer och förvalta dem, binder flera miljoner av det egna kapitalet i chefens tjänstebos­tad. Flera personer hann också meddela att de säger upp sitt medlemskap i Svenska folkskolan­s vänner i protest.

Den här detaljen som har väckt debatt är inte av den storleksor­dningen att den borde ha gett till stånd det här resultatet.

Per-Edvin Persson

Styrelseor­dförande, SFV

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? Våningen på Georgsgata­n 16 som var tänkt att bli kanslichef­ens tjänstebos­tad, ska SFV nu hyra ut i stället.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM Våningen på Georgsgata­n 16 som var tänkt att bli kanslichef­ens tjänstebos­tad, ska SFV nu hyra ut i stället.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? FLYTTAR INTE IN. Bostaden var aldrig optimal för mina behov. Nu lyssnar vi på folket och går vidare, säger SFV:s kanslichef Johan Aura.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN FLYTTAR INTE IN. Bostaden var aldrig optimal för mina behov. Nu lyssnar vi på folket och går vidare, säger SFV:s kanslichef Johan Aura.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland