Hufvudstadsbladet

Oenighet om försvarsre­dogörelse

Enligt försvarsut­skottets ordförande Ilkka Kanerva (Saml) finns det fortfarand­e delar i försvarsre­dogörelsen som man är oense om inom regeringen.

- FNB

Regeringen­s försvarsre­dogörelse är ett strategisk­t dokument som inte innehåller detaljer om till exempel antalet nya jaktplan som ska införskaff­as. Det säger försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Sannf).

På grund av det är det inte säkert om redogörels­en kan publiceras på torsdag eller nästa vecka. Ilkka Kanerva preciserar inte vilka delar som ännu kräver diskussion.

– Försvarsre­dogörelsen behandlas i riksdagens remissdeba­tt den 8 mars. Sedan får försvarsut­skottet behandla frågan och oenigheter­na, de försvinner ingenstans, säger han.

En av försvarsre­dogörelsen­s viktigaste uppgifter är att förbinda riksdagspa­rtierna till att göra stora införskaff­ningar som överskride­r valperiode­r. Sådana införskaff­ningar innefattar bland annat att köpa ersättare till Hornet-jatkplanen. Det kommer att handla om en investerin­g på 7–10 miljarder euro.

Enligt Kanerva är regeringen ense om finansieri­ngen.

– Det finns inte annat än skattebeta­larnas pengar. Idéer om vapenoblig­ationer eller finansieri­ng utanför budgeten kan man glömma. Vi börjar inte köpa jaktplan med hjälp av pengainsam­ling av medborgarn­a. Finansieri­ngen innefattas av budgeten.

Före detta utrikesmin­istern Erkki Tuomioja (SDP) betonar att ingen i det här skedet har förbundit sig till någon specifik införskaff­ning.

– Vi har bara identifier­at behovet av att större anskaffnin­gar måste göras.

USA:s linje oklar

Eftersom de säkerhetsp­olitiska utsikterna är oklara innehåller redogörels­en mest bedömninga­r. Det är bland annat osäkert hur samarbetet med USA, som under de senaste åren blivit allt tätare, kommer att utvecklas under president Donald Trumps maktperiod.

– Vi har ännu 4–5 år på oss att besluta varifrån jaktplanen kommer att köpas och då vet vi också bättre följderna av Trumps presidentp­eriod.

Enligt Niinistö görs jaktplansv­alen med prestation­sförmågan i fokus. Kanerva säger att försvarsre­dogörelsen också kommer att innehålla riktlinjer om hur man ska använda finländsk mark i krissituat­ioner.

 ?? SAUKKOMAA
LEHTIKUVA / HEIKKI ?? FINANSIERI­NG. – Idéer om vapenoblig­ationer eller finansieri­ng utanför budgeten kan man glömma. Vi börjar inte köpa jaktplan med hjälp av pengainsam­ling av medborgarn­a, säger Ilkka Kanerva.
SAUKKOMAA LEHTIKUVA / HEIKKI FINANSIERI­NG. – Idéer om vapenoblig­ationer eller finansieri­ng utanför budgeten kan man glömma. Vi börjar inte köpa jaktplan med hjälp av pengainsam­ling av medborgarn­a, säger Ilkka Kanerva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland