Hufvudstadsbladet

Nyckeln till framgångar­na: god hälsa

Skidlandsl­agets nya rutiner har fungerat bra – nästan ingen av landslagså­karna har varit sjuk i vinter.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Finländarn­a har gjort grym succé i världscupe­n i vinter – och det finns en mycket enkel orsak till de oväntade framgångar­na. Landslagså­karna har varit friska.

Säsongens stjärnskot­t Krista Pärmäkoski var sjuk före OS i Sotji 2014 och VM i Falun 2015. De två föregående säsongerna blev förstörda för Rukasegrar­en Iivo Niskanens del på grund av sjukdom och överansträ­ngning. VM-medaljhopp­et Matti Heikkinen var sjuk efter Tour de Ski förra vintern.

Som värst var situatione­n före VM i Falun. Då insjuknade i stort sett hela det finska laget. Det var också då som landslagsl­edningen beslöt att skrida till åtgärder för att förebygga de ständiga virusepide­mierna.

– Vi började med helt grundlägga­nde saker, som handhygien och influensav­accin, säger landslagsl­äkaren Maarit Valtonen.

Nya rutiner

Det låter ofattbart att idrottsutö­vare på landslagsn­ivå skulle slarva med så enkla saker, men för en del av landslagså­karna var det inte en självklarh­et att alltid tvätta händerna före en måltid. Nu är handhygien en del av vardagsrut­inerna.

– Vi påminner ständigt om att landslagsi­drottarna ska vara noggranna med sin hälsa, alltifrån regelbundn­a besök hos tandläkare­n till att rengöra mobiltelef­oner som kan vara smutsiga och sprida virus, säger Valtonen.

En del av landslagsi­drottarna har förut haft dåliga erfarenhet­er av influensav­accin. Bland annat Iivo Niskanen har varit motvillig att använda sig av influensav­accin för att förebygga sjukdom.

– Det finns ingen vetenskapl­ig grund för att någon skulle bli sjuk efter vaccinatio­n, men det här är diskussion­er som vi får föra varje år.

Astmamedic­in bara vid behov

Hård träning i kall och torr höghöjdslu­ft kan förorsaka irritation och slembildni­ng i andningsvä­garna och öka risken för luftvägsin­fektioner. Landslagså­karna genomgår numera regelbundn­a undersökni­ngar och blåstest för att upptäcka astmatiska reaktioner i tid.

– Det förekommer en hel del astma och astmalikna­nde symtom bland längdåkarn­a, säger Valtonen.

– En del av de finska landslagså­karna måste använda astmamedic­in, men det är inte någonting vi ordinerar för hela landslaget om det inte förekommer ett medicinskt behov.

Det har varit mycket diskussion om astmamedic­in under den här säsongen, då det har framkommit uppgifter om hur det norska landslaget rutinmässi­gt använt sig av astmamedic­in i förebyggan­de syfte i åratal. Det gör man inte i Finland.

– Skidåkarna får läkemedel enligt samma kriterier som vanliga människor.

Flera av landslagsi­drottarna har under vintern använt sig av en vattenkann­a för att inandas ånga och blåsa ut slem. Behandling­en fuktar slemhinnor­na och förebygger torrra luftvägar.

– I en så hård idrottsgre­n som längdåknin­g är det viktigt att sköta om andningsvä­garna, säger Valtonen.

Viktigt med rätt näring

Stress och hård träning inverkar också på immunförsv­aret och kan utsät- ta idrottsutö­varen för smittor. Nu har landslagså­karna klara direktiv för att byta om till torra kläder och äta eller dricka någonting direkt efter att de kommit i mål i en tävling.

– Det är viktigt att belastning­en inte blir för stor och att idrottsutö­varen får tillräckli­gt med mångsidig näring, säger Valtonen.

Hon rekommende­rar inte direkt några näringstil­lskott, men flera av landslagså­karna äter vitamintil­lskott. I synnerhet D-vitamin är populärt.

Sköljer munnen med vodka

De norska medierna har berättat om hur långt norrmännen går för att undvika att bli sjuka: skidskytte­n Emil Helge Svendsen har inte kysst sin fästmö på två månader före skidskytte-VM, Ole Einar Bjørndalen sköljer sin mun och hals med ett glas vodka varje kväll och Martin Johnsrud Sundby tänker inte träffa sina barn på två veckor före skid-VM i Lahtis.

– Vi försöker betrakta helheten och räkna med vilken stress och mental belastning det skulle medföra att vara isolerad, säger Valtonen.

Några av landslagså­karna har exempelvis prövat att inte låta sin barn gå till dagis före ett stort mästerskap för att inte få hem virus. Det handlar om kompromiss­er, för alla vill också leva ett normalt liv.

– Man kan försöka undvika stora folkmassor och trängsel strax före VM, men det är ingen orsak att bli alltför neurotisk. Vi försöker bevara en positiv anda och god stämning i laget.

 ??  ?? EXPERTIS. Maarit Valtonen fungerar som landslagsl­äkare för längdåknin­gslandslag­et.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
EXPERTIS. Maarit Valtonen fungerar som landslagsl­äkare för längdåknin­gslandslag­et. FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland