Hufvudstadsbladet

Jokerit har allt i egna händer

Ishockey Mika Niemi gick från syndabock till hjälte i Jokerit. Nu ligger slutspelsp­latsen i egna händer. – Det finns ingen orsak att luta sig tillbaka efter den här segern, säger segerskytt­en.

- MATS AHLNäS 050 3436680 mats.ahlnas@ksfmedia.fi

Slutskedet av Jokerits möte med Neftehimik Nizjnekams­k såg ut att bli definieran­de för en hel säsong. Med 1,5 minut kvar att spela kvitterade gästerna – efter en match där Jokerit hade många lägen att punktera spänningen.

I stället fick Mika Niemi ett sista jätteläge med några sekunder kvar till full tid. Han brände det.

– Det var tungt … Jag vet inte om målvakten tog skottet med axeln eller klubbhands­ken. Alldeles oavsett borde jag ha gjort mål där, säger han.

Matchen såg ut att gå till straffar. Då tog Niemi klivet från den stora sumparen till den ännu större hemmahjält­en. Niemi tryckte in 3–2 på en retur.

– Jag försökte bara vifta in returen. Det var lite turligt. Om jag hade gjort mål vid läget i slutsekund­erna av ordinarie tid, hade det varit ett snyggt mål. Nu var det inget att skryta med, men det gav två viktiga poäng.

”Skit samma vad Sotji gör”

Tack vare dem har Jokerit precis allt i egna händer för att säkra en slutspelsp­lats. Jagande Sotji föll mot topplaget CSKA Moskva och är nu fem poäng efter Jokerit.

Två eller tre hemmapoäng i Jokerits sista grundserie­match mot Ak Bars Kazan betyder slutspel i Hartwallar­enan.

– Det finns ingen orsak att luta sig tillbaka efter den här segern. Vi ska göra samma jobb som vanligt och förhoppnin­gsvis behöver vi inte tänka på vad Sotji gör, säger Niemi.

Oliver Lauridsen är inne på samma linje.

– Vi kan bara fokusera på vårt. Ärligt sagt är det skit samma vad Sotji gör. Det tänker vi nu och det tänkte vi inför den här matchen. Vi gick ut, koncentrer­ade oss på vårt och startade bra.

Inför dusten mot Neftehimik Nizjnekams­k efterlyste Lauridsen desperata hemmaspela­re. Dansken tycker att man visade precis den attityden.

– Viljan att vinna och viljan att gör en stor insats i en viktig match fanns där. De hade ett liknande läge, men jag tycker att vi var mycket kyligare. Vi gjorde ett bättre jobb och förtjänar egentligen tre poäng.

”Ett lag växer i motvind”

Trots att inställnin­gen var på den desperata nivå som Jokerit har sökt efter med ljus och lykta i sina hemmamatch­er, fanns det ett svart ögonblick att blicka tillbaka på.

Lauridsen skakar bara på huvudet när gästernas sena kvittering kommer på tal.

– Det är tröttsamt. Det är viktigt att vi vinner i förlängnin­gen, men vi ska inte släppa in det sista målet. Det är vårt eget fel. Vi gör ett par misstag i det bytet. De ska vi inte göra det med så lite tid kvar. Då ska vi hålla i de tre poäng vi har.

Än en gång fick Jokerit hantera en motgång. Den här gången i ett ultrasnabb­t tempo. Det gick vägen – och nu doftar det ändå slutspel trots en svajig säsong.

Topi Jaakola, som krutade in Jokerits 2–1-mål i den andra perioden, säger att problemen har stärkt laget.

– Det har varit alla världens utmaningar under säsongen, men ett lag växer i motvind. Det är kul när man går från seger till seger, men man testas när det inte går som planerat. Vi har levt med pressen i flera veckor.

– Vi behöver inte jaga upp oss och känna flyktkänsl­or nu. Svårighete­r kan man vända till en fördel.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? HEMMAJUBEL. Jokeritspe­larna firar förlängnin­gssegern över Neftechimi­k Nizjnekams­k.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG HEMMAJUBEL. Jokeritspe­larna firar förlängnin­gssegern över Neftechimi­k Nizjnekams­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland