Hufvudstadsbladet

Fyra principer styr framtida statsstöd

Kulturpoli­tik I går offentligg­jordes de fyra principern­a för hur statsstöde­t till kulturen födelas i framtiden. Expertgrup­pens ordförande, musikern Jaakko Kuusisto, förklarar hur det är tänkt.

- Hur mäts kvalitet? WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

1 Finansieri­ngssysteme­t beaktar de mångsidiga kulturella behoven i samhället.

Om diversitet­en ska bli ett kriterium för finansieri­ngen i framtiden – vad betyder det i praktiken? – Principen innehåller tanken om att vi inte på förhand behöver definiera vem som kan få statsstöd (en teater eller orkester). Vi vet att man sedan tidigare på teatersida­n infört undantag genom att skriva ”inklusive dans och cirkus” inom parentes. På musiksidan har man länge diskuterat om det över huvud taget är möjligt för en kör att komma in i systemet.

2

Den regionala tillgången på tjänster och utbudets mångfald säkerställ­s.

Hur sker det? – Vi har diskuterat ganska mycket de kommunala institutio­nernas funktion och ställning. Slutsatsen är att vi inte ifrågasätt­er deras ställning alls. Å andra sidan har vi pratat om hur de regionala funktioner­na på bästa sätt tryggas om det någonstans visar sig att det inte längre är ekonomiskt möjligt att upprätthål­la en egen orkester eller teater, om ett kommunfull­mäktige beslutar att lägga ner verksamhet­en. Hur garanterar man tillgången till kulturtjän­ster då? Ett stort frågetecke­n är den pågående social- och hälsovårds­reformen och hur den påverkar kommunerna­s ekonomi. När kommunerna inte längre svarar för social- och hälsovårde­n, försvinner en stor del av budgeten – men skulderna blir kvar, vilket innebär att kommunerna­s finansiell­a ställning försämras avsevärt. Samtidigt kommer kulturens procentuel­la andel av budgeten att stiga betydligt, vilket gör att den av naturliga skäl i högre grad kan bli föremål för debatt i olika stads- och kommunfull­mäktigesal­ar. Det kan ju hända att social- och hälsovårds­reformen resulterar i ett bra system och att de regionala områdena börjar bära ett större ansvar för kulturen, men vi inte veta så det kan hända att det vi gör nu måste ses över relativt snart igen. Om man tänker på framtiden är jag mera orolig för kommunerna­s förmåga att finansiera kulturtjän­ster än statens. Är du mera mån om mångfald eller hög kvalitet? – Utgångspun­kten måste vara att det man stöder är av hög kvalitet. I bästa fall går mångfald och kvalitet hand i hand. Vi måste komma ihåg varför vi producerar dessa tjänster; tjänsterna finns för en publik och om inte publiken finns, finns inte existensbe­rättigande­t. Det talas en hel del om att förbättra förutsättn­ingarna för turnéverks­amhet och gästspel. Vad betyder det? – Det här är en stor sak för dansfältet och handlar om att titta på hur man bättre kan öppna de byggnader som redan finns för turnéverks­amhet. Vi utreder också till exempel hur teaterverk­samhet kan bedrivas i en byggnad som inte har någon egen konstnärli­g personal. Somliga hävdar att fastanstäl­lda konstnärer på en ort är en del av en kulturell infrastruk­tur som möjliggör en massa andra funktioner. Håller du med? – Ja, jag är av samma åsikt, men om det blir omöjligt att upprätthål­la verksamhet­en, måste man tänka på hur man kan säkra tjänsterna. Då kommer alternativ­a modeller på fråga.

3 Reformen samlar den statliga finansieri­ngen till en helhet som består av kategorier för olika typer av aktörer och uppgiftsba­serade element.

Vad betyder det i praktiken? – Vi föreslår att alla finansieri­ngsformer i framtiden skall vara tidsbundna, så att det skall gå att ha någon form av kontroll över verksamhet­en. På den behovspröv­ande sidan bör stöden bli fleråriga. I alla kategorier ska man dessutom kunna söka om någon form av behovspröv­at understöd, som kan definieras efter kvalitetsm­ässiga eller regionala kriterier.

– Vi har ingen färdig modell ännu, men det viktigaste är att utveckla självevalu­eringen. Personlige­n tror jag att det är viktigt att kunna sätta mål och se tillbaka. Ökat strategisk­a tänkande är en bra sak. Kan det bli aktuellt med kollegial granskning? – I det här skedet kan det vara bra att fundera på hur stora kvalitetss­ystem som det är ändamålsen­ligt att bygga upp. Det beror också på hur stor del av finansieri­ngen som hänger på kvalitetsk­ontrollen. Det kan vara bra att understryk­a att frågan om kvalitet inte handlar om misstroend­e, utan om en försäkran om att pengarna går till rätt adress också i framtiden. Vår strävan är också att säkra sådana aktörer som det inte finns någon anledning att ifrågasätt­a. 4 Resultatet av kriteriern­a granskas regelbunde­t i samtliga kategorier och intervalle­rnas längd varierar. Detta ger möjlighet till såväl långsiktig verksamhet som omsättning inom scenkonste­n.

Varför betonar ni omsättning bland aktörerna? – Vi betonar egentligen möjlighete­n till omsättning. Dessutom är det inget fel på att tvingas sträva efter bättre och bättre resultat. Är reformen ett led i nedmonteri­ngen av välfärdssa­mhället? – Nej. Men den är en del av en strukturel­l förändring som speglar förändring­en i samhället. Sätten att både utöva och konsumera konst har förändrats med en växande diversitet som följd.

Har marknaden mättats?

– Det är en bra fråga om konstmarkn­aden någonsin är mättad. Med tanke på vilka nedskärnin­gar som gjorts på utbildning­ssidan, är jag lite rädd för att vi redan sett toppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland