Hufvudstadsbladet

Stor glädje över skatten som aldrig infördes

Regeringen­s beslut att slopa införandet av båt- och motorcykel­skatt fick omedelbart tack också från regeringsl­eden.

- Var Soini alls på kartan? SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Sannfinlän­darna, vars ordförande Timo Soini ännu i förrgår vidhöll att skatterna ska införas och regeringsp­rogrammet följas, var bland de första att ta äran för att motorcykel­skatten inte infördes.

Att de nya skatterna var på hal is var klart redan då regeringen­s egen utvärderin­g visade att de inte inbringar väntade intäkter, men däremot ökar byråkratin och kan minska efterfråga­n på alla lätta motorfordo­n. Timo Soinis tvärsäkerh­et ännu på tisdagen väckte därför förvåning.

– Han var nog på kartan, men så länge inte regeringen slutligt beslutat frångå regeringsp­rogrammet så kan Soini inte säga något annat, förklarar en av riksdagens motorister, Sannfinlän­darnas Jari Ronkainen.

Vändningar­na kring båtskatten och motorcykel­skatten kokade ner till en strid om semantik i riksdagen, efter att regeringen meddelat att ingendera införs.

Sannfinlän­darnas Timo Soini hade då budgeten presentera­des förra hösten varit märkbart nöjd med att ”herrarnas lustskonar­e och yuppieskot­rar” skulle beskattas.

Ännu på tisdagen sade han att regeringsp­rogrammet följs – men på onsdagen drogs skatterna tillbaka enligt en tweet från statsminis­ter Juha Sipilä (C).

Den första gruppen att glädja sig över att motorcykla­r förblir obeskattad­e var Sannfinlän­darna, men kritik mot båda skatterna har kommit inifrån alla tre regeringsp­artier.

Vad hade pågått? Åtminstone understryk­er Soini att det var bara båtskatt han var ute efter i höstas.

– Så att det ska bli klart en gång för alla: En yuppieskot­er är en vattenskot­er, om det är lättare att fatta så. Det är inte en skoter, sade Soini och underströk att motorcykel­skatten inte varit Sannfinlän­darnas förslag.

Vems förslag det varit blev öppet – det ”hade inte desto vidare nån mamma eller pappa”, säger Soini.

Soini: En helhetsbed­ömning

– Vi gjorde en helhetsbed­ömning. Vi ville inte ha en motorcykel­skatt, och eftersom det här var ett paket som hörde ihop drogs också båtskatten bort. Själv hade jag gärna beskattat båtar, det är en rättvisesa­k om en gammal Opel Corsa är belagd med skatt men inte en halv miljons jakt, säger Soini.

Följande semantiska lektion handlar om när regeringen ”backar”.

– Vi har inte backat, för det finns inget att backa. Regeringen hade ännu inte lagt fram ett förslag om det här, säger statsminis­ter Sipilä.

Han definierar att en backning inte skett om regeringen frångår regeringsp­rogrammet, utan bara om ett färdigt lagförslag backas.

– Det var inte en backning: bara om regeringen­s propositio­ner dras tillbaka är det en backning, säger Sipilä.

Hade gett för lite intäkter

Beslutet har i vilket fall som helst fått mycket tack både i regeringsl­eden och bland opposition­en, inte minst för att utredninga­rna visade att intäkterna hade blivit mycket mindre än man trott.

– Främsta orsaken är att vi såg att förslaget inte skulle ge de planerade intäkterna, säger Juha Sipilä.

Opposition­sledamoten Peter Östman (KD) säger att det hade varit oförnuftig­t att gå vidare med förslaget. Östman bedömer att det hade kunnat ge en minuseffek­t med dominoeffe­kter medräknade då efterfråga­n minskar – arbetstill­fällen som försvinner och därmed skatteintä­kter. I svenska riksdagsgr­uppen applåderar gruppordfö­rande Stefan Wallin beslutet.

– Till och med regeringen­s egna beräkninga­r visat att skatterna skulle ge dåligt med intäkter och förorsaka störningar och arbetslösh­et i båt- och motorcykel­branschen. Samtidigt kan man fråga sig varför denna skatt över huvud taget presentera­des, säger Stefan Wallin.

– Regeringen gjorde helt rätt slutlednin­g. Om skatteintä­kterna inte ser ut att bli de förväntade, och de nya skatterna hade inneburit också andra problem i genomföran­det, så är det här det enda rätta, säger Antti Kaikkonen (C).

Sannfinlän­darnas Jari Ronkainen är också nöjd.

– Jag är själv motorist, och för hobbymotor­ister som äger fyra fem motorcykla­r hade motorcykel­skatten blivit väldigt dyr. Båtskatten var inte någon knäckfråga för oss, men eftersom de hörde ihop så begraver vi alltsamman­s.

Att Timo Soini bara dagen innan

hållit fast vid att skatterna ska införas gav ett intryck av att partiledar­en inte var på samma våglängd som riksdagsgr­uppen, där motståndet mot särskilt motorcykel­skatten var stort.

Ronkainen försvarar Soini med att han inte kunde avvika från regeringsp­rogrammet i förtid.

– Han är nog på kartan, men innan ett förslag från regeringsp­rogrammet kan dras bort så behövs ett gemensamt beslut av alla regeringsp­artier, och det fanns ännu inte i går, så han hade inte kunnat säga det förrän det behandlats i alla grupper. Inte har Soini varit av annan åsikt, men han var tvungen att hålla fast vid regeringsp­rogrammet tills det fanns andra besked.

Ärendet är ändå inte slutbehand­lat, eftersom de skatteintä­kter regeringen i höstas trodde sig få nu faller bort. Det var fråga om 50 miljoner euro – i skattesamm­anhang ingen stor summa.

Timo Soini lägger fram skatt på utdelning som ett kompensera­nde arrangeman­g.

– Vi får se i budgetramf­örhandling­en. Vi har till exempel skatter på dividender som vi kan se på.

Peter Östman hälsar till regeringen att det inte är nödvändigt att hitta någon kompensati­on.

– En del andra skatteintä­kter ger nu mer än beräknat, då ekonomin rullar.

Vi gjorde en helhetsbed­ömning. Vi ville inte ha en motorcykel­skatt, och eftersom det här var ett paket som hörde ihop drogs också båtskatten bort. Själv hade jag gärna beskattat båtar.

Timo Soini

Utrikesmin­ister (Sannf)

Vi har inte backat, för det finns inget att backa. Regeringen hade ännu inte lagt fram ett förslag om det här.

Juha Sipilä

Statsminis­ter (C)

 ??  ?? Både motorcykli­sterna och båtfolket slapp de planerade skatter de ondgjort sig över – regeringen tänkte om.
Både motorcykli­sterna och båtfolket slapp de planerade skatter de ondgjort sig över – regeringen tänkte om.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PEKKA SAKKI, KSF-MEDIA-ARKIV/TOR WENNSTRöM ??
FOTO: LEHTIKUVA/PEKKA SAKKI, KSF-MEDIA-ARKIV/TOR WENNSTRöM
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? GER FöR LITE INTäKTER. Ena dagen skulle båt- och motorcykel­skatten ännu införas, Juha Sipilä fick i går förklara vad som riktigt hänt.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER GER FöR LITE INTäKTER. Ena dagen skulle båt- och motorcykel­skatten ännu införas, Juha Sipilä fick i går förklara vad som riktigt hänt.
 ??  ??
 ??  ?? men den andra ändå inte. Timo Soini och
men den andra ändå inte. Timo Soini och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland