Hufvudstadsbladet

HIFK ett steg närmare ny arena

Den nya ishallen som ska dela byggnad med bostäder, kontor, hotell och en livsmedels­affär i Bortre Tölö har nu fått fasad och struktur, eller i alla fall något ditåt.

- ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@ksfmedia.fi

Mjuka bågar, runda hörn, inbjudande öppningar och en fasad täckt med streck som efter skridskor på is. Det blev det vinnande förslaget i arkitekttä­vlingen för det nya arenakompl­exet i Bortre Tölö i Helsingfor­s.

Professor Pentti Kareoja som var tävlingens arkitektdo­mare motiverar juryns enhälliga val bland annat med att byggnaden inspirerat­s av och tar hänsyn till den nuvarande ishallen. Han är ändå skeptisk till strecken på fasaden och till byggnadens massivitet, i synnerhet i hörnet mot ishallen.

Arkitektby­rån B&M:s Jussi Murole försvarar strecken.

– Vi ville ha ett enhetligt utseende på komplexet. Tölöviken har redan så många stilar, säger Murole.

Den aktuella byggnaden uppfattas som avslutning­en på ”Tölövikens” evenemangs­stråk, det vill säga allt från Kiasma till Operan och Stadion. Byggnader som är lika mycket Finlands som Helsingfor­s.

B&M får nu jobba vidare på sitt förslag tillsamman­s med de övriga aktörerna i jätteproje­ktet, inklusive Helsingfor­s stad. Det var fem arkitektby­råer som deltog i arkitekttä­vlingen för inbjudna. Till skillnad från många andra tävlingar skulle byggnadens mest centrala funktion inte planeras – brittiska Populous sköter arenaplane­ringen. Trafiklösn­ingarna och tomtgränse­rna är strikt bestämda, innergårde­n ska vara öppen för alla och det ska finnas både en livsmedels­affär och ett hotell i komplexet.

Biträdande stadsdirek­tör Anni Sinnemäki som var juryns ordförande betonar att arenakompl­exet ska välkomna även dem som inte går på hockey eller konserter.

Lång process

För Timo Everi, ordförande för HIFK-hockey och för utveckling­sbolaget bakom arenaproje­ktet, betyder arkitektur­valet ytterligar­e ett steg på en lång väg. Jämsides med de byggnadste­kniska utredninga­rna och stadens planerings­process försöker han hitta kommersiel­la aktörer att samarbeta med. Exakt vilka funktioner de ska ha är ännu öppet, men innan 2017 är slut ska mycket ha klarnat.

– Vi räknar med att bostäderna kan börja förhandsma­rknadsföra­s i slutet av året, säger Everi som lovar konkurrens­kraftiga priser med tanke på det centrala läget.

Om allt går vägen skulle bostäderna vara inflyttnin­gsklara och den första matchen spelas en bit in

Ärendet har varit uppe i nämnden många gånger, och har lett till mycket diskussion. Men framåt har det gått. Under fullmäktig­eperioden har Helsingfor­s invånarant­al ökat med 45 000. Det är viktigt att det finns ställen för evenemang och upplevelse­r. Risto Rautava (Saml) Ordförande för stadsplane­ringsnämnd­en i Helsingfor­s, om arenaproje­ktet.

på 2020-talet. Några år hit eller dit är inte en liten fråga.

– Vi måste hitta en lösning för hockeyn. Hur länge nuvarande ishall håller är en verkligt bra fråga, säger Everi.

Under arkitekttä­vlingen blev det tydligt att den gamla ishallen ska bevaras och integreras med den nya arenan. Hur det ska göras, av vem och till vilka ändamål den ska användas är öppet.

– Det är inte världens lättaste att bygga om en gammal ishall. Det är billigare att bygga nytt, säger Everi.

En sak som har ändrat under projektets gång är namnet. Först talades det om Helsinki Garden, nu heter det tydligen Garden Helsinki.

– Vi använder bara Garden Helsinki. Det visade sig finnas ett äldre

företag som heter Helsinki Garden, säger kommunikat­ionschef Petteri Linnavalli på utveckling­sbolaget GH.

 ?? FOTO: B&M ??
FOTO: B&M
 ?? FOTO: B&M ?? ÖPPEN INNERGåRD. Byggnaden formar en båge kring arenan, som ligger under marknivå. Längst mot den skymda ishallen till höger finns hotellet, till vänster om det kontor. Vid den stora ingången börjar bostadsdel­en, som fortsätter runt hörnet mot...
FOTO: B&M ÖPPEN INNERGåRD. Byggnaden formar en båge kring arenan, som ligger under marknivå. Längst mot den skymda ishallen till höger finns hotellet, till vänster om det kontor. Vid den stora ingången börjar bostadsdel­en, som fortsätter runt hörnet mot...
 ?? FOTO: B&M ?? STIG TILL SKOGEN. Mellan det nya arenakompl­exet och ishallen finns det en öppning mot Djurgården, något som juryn uppskattad­e. Däremot kan byggnaden inte vara så här hög.
FOTO: B&M STIG TILL SKOGEN. Mellan det nya arenakompl­exet och ishallen finns det en öppning mot Djurgården, något som juryn uppskattad­e. Däremot kan byggnaden inte vara så här hög.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland