Hufvudstadsbladet

Demonstrat­ion inne på dag sex

Tälten måste tas ned och elden släckas utanför Kiasma där demonstrat­ionen för irakiska asylsökand­e pågått sedan fredag kväll. Demonstran­terna tänker ändå fortsätta trotsa kylan och hålla en låga av hopp i liv tills regeringsp­artierna lyssnar.

- JOHAN KVARNSTRÖM johan.kvarnstrom@ksfmedia.fi

Demonstrat­ionen för en humanare asylpoliti­k, initierad av asylsökand­e irakier, fortsätter för sjätte dagen.

– Vi försöker fortsätta så länge vi orkar, tills vi får något hopp, säger Bashar Alshimmary.

På onsdag morgon är här ett trettiotal personer. De är asylsökand­e som väntar på beslut, sådana som överklagat, människor som fått avslag, finländare som visar solidarite­t med flyktingar och nyfikna som bara stannat upp för att kolla vad som pågår.

Het soppa serveras, folk värmer sig vid brasan och huttrar i den kyliga februariso­len, speciellt de som övernattat i något av tälten. En del har varit här ända sedan fredag kväll.

Många har kommit och gått sedan dess och som mest har hundratals samlats här – mitt emot riksdagen – för att kräva en humanare flyktingpo­litik.

”Flyktingen är inte din fiende”, ”Vi kräver mänsklighe­t och söker fred”, ”Behandla oss inte som kriminella” och ”Vi är människor, inte papper” står att läsa på upphängda banderolle­r och plakat.

Även om vädret är kallt finner de dagens asylpoliti­k ännu kallare.

Fortsätter i väntan på förändring

Polisen är på plats diskuterar i god anda med några av arrangörer­na.

Bashar Alshimmary berättar att de fått besked om att tälten måste tas ned och elden släckas inom kort. Arrangeman­get var okej för en tillfällig samling, men då de stannar så här länge blir det olagligt.

– Vi lyder och ska ta ner tälten och släcka elden då vi måste, men tänker fortsätta samlas här så länge vi orkar. Vi demonstrer­ar tills vi får något hopp, säger Alshimmary.

Han är själv asylsökand­e som överklagat ett avslag.

– Migrations­verket letar med ljus och lykta efter något skäl att ge ett nekande beslut. Det räcker inte längre med att man verkligen varit otrygg och hotats eller misshandla­ts i Irak. Man har större chans att få stanna om man ljuger om att man är homosexuel­l.

Rädslan växer

Han avfärdar den senaste säkerhetsb­edömningen av läget i Irak och frågar hur regering och myndighete­r motiverar den nya strängare linjen i asylpoliti­ken. Han anser också att tvångsutvi­sningar till Irak strider mot internatio­nell rätt i och med att Irak inte gett sitt godkännand­e.

– Vi är chockade över hur människor behandlas. Vi är rädda. Medan vi väntar är vi rädda för avslag, sedan är vi rädda att tvångsutvi­sas och rädda för Irak.

Rädslan förstärks av rykten om hur illa de som tvångsutvi­sas behandlas. En del påstår att man slängs naken i en cell för att gå med på att lämna landet frivilligt. Andra talar om bälten som ger elektriska stötar, något som polisen i Finland inte använder.

Vill tala i riksdagen

Hittills har en handfull riksdagsle­damöter bemödat sig att besöka demonstrat­ionen för att diskutera. De har alla, vad Alshimmary vet, represente­rat opposition­spartierna. Demonstran­ternas mål är att regeringsp­artierna ska ta till sig deras budskap och införa en mänskligar­e asylpoliti­k.

– Vi vill också gärna få tala i riksdagen. Vi har viktiga saker att berätta, säger Alshimmary.

Medan vi diskuterar pockar Dukhi Madlul på vår uppmärksam­het. Han är en så kallad papperslös som fått nekande beslut på sin överklagan och inte längre får bo på flyktingfö­rläggninge­n.

– Jag har ingenstans att ta vägen, ingen mat. Jag sover utomhus. Jag är konfundera­d, vet inte vad jag ska göra. Vad tänker de att jag ska ta mig till? säger Madlul.

Demonstran­terna har ett lösningsfö­rslag som är minst sagt politiskt krävande på EU-nivå: Att Finland skulle radera fingeravtr­ycken för de personer som fått negativt beslut även efter överklagan. Då skulle de, som verkligen inte kan återvända till Irak, kunna pröva lyckan i något annat EU-land.

Vi är rädda. Medan vi väntar är vi rädda för avslag, sedan är vi rädda att tvångsutvi­sas och rädda för Irak.

Bashar Alshimmary asylsökand­e från Irak

 ?? FOTO: JOHAN KVARNSTRöM ?? HOPPAS PÅ FÖRÄNDRING. Dukhi Madlul, till vänster, är hemlös sedan överklagan inte ledde någon vart. Bashar Alshimmary väntar ännu på besked om sin överklagan och demonstrer­ar mot slumpmässi­ga och orättvisa avvisnings­beslut. Målet är att få tala i...
FOTO: JOHAN KVARNSTRöM HOPPAS PÅ FÖRÄNDRING. Dukhi Madlul, till vänster, är hemlös sedan överklagan inte ledde någon vart. Bashar Alshimmary väntar ännu på besked om sin överklagan och demonstrer­ar mot slumpmässi­ga och orättvisa avvisnings­beslut. Målet är att få tala i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland