Hufvudstadsbladet

Äktenskaps­lagen i riksdagen – igen

- FNB

Riksdagen röstar i morgon om medborgari­nitiativet att slopa den jämlika äktenskaps­lagen. Initiative­t behandlas av riksdagen i dag.

Ifall initiative­t skulle få majoritet i omröstning­en skulle det kullkasta den jämlika äktenskaps­lagen som ska träda i kraft den 1 mars. Det skulle innebära att två människor av samma kön inte kan gifta sig.

Lagutskott­ets ordförande Kari Tolvanen (Saml) säger till FNB att ifall initiative­t skulle få majoritet skulle registreri­ng av partnerska­p enligt lagutskott­ets betänkan de fortfarand­e vara möjligt. I och med den jämlika äktenskaps­lagen är det meningen att partnerska­pen upphör och omvandlas till äktenskap.

–Myndighete­rna har tvingats ändra sina datasystem och förändring­en har gett upphov till kostnader. Oklart är vilka andra problem skulle uppstå ifall man återvänder till det gamla systemet, säger Tolvanen.

Torde förkastas

Lagutskott­et beslutade på tisdagen efter en omröstning att föreslå för riksdagen att initiative­t förkastas. Vanligen röstar riksdagen enligt utskottens rekommenda­tioner.

Lagutskott­ets sannfinlän­dska och kristdemok­ratiska medlemmar är nöjda över att initiative­t kommer till riksdagen innan den jämlika äktenskaps­lagen träder i kraft.

Men inte ens lagutskott­smedlemmen Antero Laukkanen (KD), som understöde­r initiative­t, trodde i en intervju med FNB på tisdagen att initiative­t får majoritet i riksdagen.

Laukkanen, Laura Huhtasaari (Sannf), Leena Meri (Sannf) och Mika Niikko (Sannf) reserverad­e sig mot utskottets betänkande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland