Hufvudstadsbladet

Ordningsbo­ten slopas i ny vägtrafikl­ag

- FNB

Kommunikat­ionsminist­eriet föreslår att ordningsbo­ten och systemet med böter vid lindrigare förseelser slopas i samband med reformen av vägtrafikl­agen. De ska i stället ersättas med en felavgift.

Den är en fast avgift i stil med ordningsbo­ten. Avgiften varierar mellan 20 och 400 euro beroende på hur klandervär­d gärningen är.

Vid förseelser som upptäcks i samband med den automatisk­a trafiköver­vakningen kan man skriva ut en fordonsbun­den felavgift. Den ska betalas av de ägare, innehavare, tillfällig­a användare eller användaran­svarig som finns antecknade i fordonsreg­istret ifall de inte kan bevisa att de inte körde bilen just då.

Gula spärrlinje­n blir vit

I den nya lagen som nu skickas ut på remiss ersätts också den gula spärrlinje­n med en vit och de fordonsbas­erade hastighets­begränsnin­garna på 80–100 kilometer i timmen för skåpbilar och husbilar slopas.

– Trafiken förändras nu snabbt. Därför ska regleringe­n av vägtrafike­n uppdateras och bli tidsenlig och samtidigt förbereder vi oss på den förändring som automation­en för med sig. Avsikten med den nya lagen är också att skapa ramar för en flytande och trygg trafik också i framtiden, säger kommunikat­ionsminist­er Anne Berner i ett pressmedde­lande.

Också reglerna för cykling uppdateras i den nya lagen.

Den nu gällande väglagen är från 1981.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland