Hufvudstadsbladet

Pam: ”Vill Finlands näringsliv EK förklara krig?”

- FNB

Finlands näringsliv EK säger upp 22 avtal som ingåtts med löntagarna­s centralorg­anisatione­r. Avtalen handlar bland annat om förtroende­män och uppsägning­ar. Servicefac­ket Pams ordförande Ann Selin anser att EK:s beslut är ansvarslös­t.

EK motiverar beslutet med en regeländri­ng som trädde i kraft i fjol. I och med ändringen ingår EK inte längre centrala inkomstpol­itiska uppgörelse­r och kan inte heller vara part i centralorg­anisations­avtal som har att göra med arbetsmark­nadsfrågor som berörs av ändringen, uppger EK.

Enligt EK har medlemsför­bunden förbundit sig att respektera centralorg­anisations­avtalen till avtalsperi­odens slut.

Servicefac­ket Pams ordförande Ann Selin anser att EK:s beslut är ansvarslös­t. De avtal som nu sagts upp utgör enligt henne en central del av arbetsmark­nadssystem­et.

– Vill EK verkligen förklara krig i ett läge då det äntligen syns ljus i Finlands ekonomi? frågar Selin i ett pressmedde­lande från förbundet.

Hon spår att den kommande förhandlin­gsrundan på förbundsni­vå blir svår.

Fackcentra­len FFC:s ordförande Jarkko Eloranta säger att EK:s beslut har ett stort symbolvärd­e. När man säger upp till och med decennier gamla avtal inför arbetsmark­nadsförhan­dlingarna i höst försämrar det klimatet på arbetsmark­na- den, säger han. Avtalen har enligt Eloranta har avtalen varit en del av avtalssamh­ällets kärna.

Rinne vill ha samhällsfö­rdrag

SDP:s ordförande Antti Rinne kräver att regeringen skrider till åtgärderef­ter EK:s beslut. Rinne vädjar i tidningen Demokraatt­i till statsminis­ter Juha Sipilä (C) om att denne snabbt ska starta nya förhandlin­gar om ett samhällsfö­rdrag.

– Finland är nu i ett så allvarligt ekonomiskt läge att vi behöver en ny Korpilampi­anda för att få i stånd ett nytt samhällsfö­rdrag, säger Rinne till tidningen.

Under Korpilampi­seminariet 1977 kom man överens om vägvalen för den finska ekonomiska politiken.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/ LEIF WECKSTRöM ?? Servicefac­ket PAM:s Ann Selin räknar med att den kommande förhandlin­gsrundan blir svår.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/ LEIF WECKSTRöM Servicefac­ket PAM:s Ann Selin räknar med att den kommande förhandlin­gsrundan blir svår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland