Hufvudstadsbladet

”Helsingfor­s – satsa på experterna­s familjer”

Finland borde göras ännu mer lockande för superexper­ter. Det tycker spelbolage­t Supercells vd Ilkka Paananen.

- FNB

Paananen säger att det inte enbart handlar om arbetstill­stånd även om den processen går snabbare och bättre i till exempel Estland.

– Spelarna är inte intressera­de av var spelen gjorts. De är intressera­de av om spelet är bra. Det blir bra ifall vi har de bästa i världen med och gör det, säger Paananen.

Han säger att toppexpert­erna är lite mer erfarna och därmed äldre och ofta har en partner och barn som flyttar med. Då ska Helsingfor­s kunna erbjuda en bättre levnadsmil­jö än London, Berlin, Stockholm eller San Francisco. Paananen anser att samma ödesfråga, att kunna locka topparna, gäller för alla finska teknologif­öretag.

– Får partnern jobb även om hen inte kan finska alls? Får barnen gå på dagis och i skolan på engelska? Vilka tjänster finns på engelska? Paananen räknar upp avgörande frågor.

Styrkor i Finland är enligt honom stabilt samhälle, världens bästa grundskola och den finländska arbetskult­uren.

– En person som flyttade från San Francisco var förbluffad över att barnen kan promenera till skolan. Här kan en åttaåring åka spårvagn eller gå, och det höjer livskvalit­eten, säger Paananen.

Bakom Supercells stora omsättning och resultat finns drygt 200 anställda. Meningen är enligt Paananen inte att utöka antalet så värst mycket.

Det framgångsr­ika spelet Clash Royale, som bolaget gav ut i mars i fjol, skapades av 17 personer av vilka tio kommer från utlandet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? ILKKA PAANANEN
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ILKKA PAANANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland