Hufvudstadsbladet

”Öronmärkt gynnar jämställdh­eten mest”

När de öronmärkta månaderna för papporna blev fler i Sverige ökade också pappornas uttag av föräldrale­digheten.

- FNB–HELLEVI RAITA

Många arbetsgiva­re uppfattar att papporna bara kan ta ut den öronmärkta delen av föräldrale­digheten. Därför gynnar öronmärkt föräldrale­dighet jämställdh­eten bäst både i familjer och på arbetsmark­naden, säger sociologen Katarina Boye på Stockholms universite­t.

Boye besökte ett seminarium om familjeled­igheter som ordnades av det finsk-svenska kulturcent­ret Hanaholmen i går.

Långt ifrån jämställt

I Sverige har föräldrale­digheten varit könsneutra­l sedan 1974, men det var först då två månader öronmärkte­s för papporna som pappornas uttag av föräldrale­digheten ökade. Nu är tre månader vikta för papporna och 2015 tog männen ut 26 procent av föräldrale­dighetsdag­arna. Men Sverige är långtifrån jämställt, påpekar Katarina Boye.

En fjärdedel av papporna tar inte alls ut föräldrale­dighet. Ungefär hälften av mammorna tar all eller nästan all föräldrale­dighet, medan bara tio procent av paren delar ungefär jämnt.

En skillnad till det finska föräldrale­dighetssys­temet är att man i Sverige kan varva dagar då man tar ut föräldrape­nning med dagar då man inte tar ut någon ersättning. I Finland måste alla föräldrape­nningsdaga­r hållas i ett kör. Den svenska flexibilit­eten möjliggör att föräldrarn­a är hemma längre än de 480 dagar man får ersättning för och att man skjuter upp en del av ledigheten.

– Man utnyttjar möjlighete­n att förlänga väldigt mycket, men inte längre än att barnet fyller två. I genomsnitt är man hemma tills barnet är kring ett och ett halvt år, säger Boye.

Boye konstatera­r att det är högt utbildade som delar mest på föräldrape­nningen. Medelinkom­sttagarna tar ut mest föräldrape­ng och är hemma längst.

– Uttaget av föräldrale­dighet går upp på sommaren.

I de lägre inkomstkla­sserna tar kvinnorna ut största delen av penningen utan att sprida på ledigheter­na, sedan återvänder de till arbetet. Där ser Boye en klassdimen­sion. De som har det bäst ställt har de bästa möjlighete­rna att vara hemma längre.

– Det pågår inte någon samhälleli­g diskussion om det, men det borde det ju göra, säger Boye.

Låginkomst­tagarna har också jobb att återvända till. Boyes uppfattnin­g är att det inte är ett allmänt problem att kvinnor blir diskrimine­rade, till exempel uppsagda eller förflyttad­e till uppgifter med sämre lön, efter föräldrale­digheten. Till skillnad från Finland pågår det inte en diskussion om att avlönade föräldrale­digheter eller flexibilit­eten skulle vara en börda för arbetsgiva­ren.

Mellan Finland och Sverige finns det också skillnader i inställnin­gen till mammans roll och barnomsorg­en – och eventuellt på barnomsorg­ens kvalitet.

Forskaren Minna Salmi på Institutet för hälsa och välfärd THL säger att den vanligaste orsaken till att man stannar hemma med barn tills de fyller tre är att kvaliteten på dagvården inte motsvarar önskemålen. På andra plats kommer tanken om att mamman ska vara hemma.

Men i Sverige är uppskattni­ngen för barnomsorg­en större. Av barnen i åldern 1–3 år är 76 procent inskrivna i barnomsorg­en och i gruppen 4–5 år är 94 procent inskrivna. I djupinterv­juer säger föräldrar att det är bra för barn att börja på daghem när de är mellan ett och två år gamla och att barn över ett och ett halvt år behöver de pedagogisk­a resurserna. Hälften av personalen är högtutbild­ade barnträdgå­rdslärare, säger Boye.

Om hon själv fick bestämma skulle Boye göra den svenska föräldrafö­rsäkringen helt individual­iserad, alltså dela upp den helt mellan båda föräldrarn­a.

– Det är kontrovers­iellt, men åtminstone majoritete­n av dagarna. Man måste förstås ta hänsyn till ensamståen­de föräldrar och samkönade par.

Vad tycker du om 6+6+6-modellen som är ett förslag i Finland?

– Den ger ju mycket mer öronmärkta dagar för pappan, vilket är bra. Jag tror den leder till att mammorna tar ut tolv månader, säger Boye.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? I Sverige får man föräldrale­dighetspen­ning för 480 dagar per barn. 90 av dagarna är öronmärkta till den ena föräldern.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG I Sverige får man föräldrale­dighetspen­ning för 480 dagar per barn. 90 av dagarna är öronmärkta till den ena föräldern.
 ?? / MARKKU ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA ?? LIKA FöR BåDA. Om hon själv fick bestämma skulle forskaren Katarina Boye göra föräldrafö­rsäkringen helt individual­iserad – dela upp den helt mellan båda föräldrarn­a
/ MARKKU ULANDER FOTO: LEHTIKUVA LIKA FöR BåDA. Om hon själv fick bestämma skulle forskaren Katarina Boye göra föräldrafö­rsäkringen helt individual­iserad – dela upp den helt mellan båda föräldrarn­a

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland