Hufvudstadsbladet

USA: Alla länder måste betala sitt i Nato

Försvarspo­litik Nato är fortsatt en ”fundamenta­l grundsten” för USA, säger nye försvarsmi­nistern James Mattis på sitt första besök i Europa. Men alla behöver vara med och betala, betonar Mattis på Natos försvarsmi­nistermöte i Bryssel.

- WikTOr nUmmelin/TT

Tillsamman­s med Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g klev 66-årige James Mattis fram till journalist­erna på plats i Nato-borgen i nordöstra Bryssel.

– Jag är här för att lyssna på mina kollegor och ha en öppen diskussion, sade Mattis och betonade att Nato fortsatt är en ”fundamenta­l grundsten” för banden över Atlanten.

– Som president Trump har sagt: hans stöd till Nato är starkt.

Men samtidigt gäller det att alla ska vara med och betala, inskärper den nye försvarsmi­nistern. Nato har sedan länge en målsättnin­g om att varje land ska ha en försvarsbu­dget motsvarand­e minst två procent av landets BNP, något som dock bara ett fåtal länder når upp till.

– Det är helt på sin plats och ett rimligt krav att alla som har god nytta av det bästa försvaret i världen, också bär sin rättmätiga andel av de nödvändiga utgifterna för att försvara friheten, sade Mattis.

”Tar sitt ansvar”

Enligt det som senare offentligg­jordes av vad Mattis sagt till kollegorna inne på mötet så var just bördeförde­lningen en mycket tung del.

”Amerika kommer att ta sitt ansvar, men om era länder inte vill se Amerika tona ned sitt engagemang till den här alliansen så måste var och en av era huvudstäde­r visa stöd för vårt gemensamma försvar. Den amerikansk­a skattebeta­laren kan inte längre ta en oproportio­nerlig andel för försvaret av västliga värde- ringar”, ska försvarsmi­nistern bland annat ha sagt enligt skriftliga utdrag till journalist­er på plats.

”Amerikaner­na kan inte bry sig mer om era barns framtida säkerhet än vad ni gör”, sade Mattis, enligt utdragen.

i rätt riktning?

Nato-chefen Stoltenber­g uttryckte det något mer diplomatis­kt på sin presskonfe­rens efter halva mötet.

– Försvarsmi­nister Mattis uttryckte ett väldigt starkt engagemang för Nato och den transatlan­tiska relationen och vikten av att stärka Nato, berättade Stoltenber­g,

– Samtidigt tryckte han på behovet av rättvis bördeförde­lning och att de länder som inte klarar av tvåprocent­smålet behöver göra det. Och många av de länder som lägger mindre på försvaret uttryckte i sin tur att de har ambitioner att spendera mer. Nu diskuterar vi hur det ska gå till, sade Nato-chefen.

– Steg för steg rör vi oss i rätt riktning, men det är fortfarand­e långt kvar att gå.

På agendan i Bryssel står bland annat samtal om Natos nya bataljoner i Polen och Baltikum och kampen mot terrorism och cyberhot.

Utökar i öst

På den formella agendan i Bryssel står bland annat samtal om Natos nya bataljoner i Polen och Baltikum och kampen mot terrorism och cyberhot.

För många europeiska Nato-länder är ändå mötet med Mattis det viktiga. Oron har varit stor över vad president Donald Trump och den övriga nya ledningen i USA egentligen tycker om försvarssa­marbetet.

Norges försvarsmi­nister Ine Eriksen Søreide, från konservati­va Høyre, gav på väg in till onsdagsmöt­et ändå tummen upp till vad Mattis sagt på förhand.

– Det är helt i linje med norska prioriteri­ngar. Det är ett budskap som är viktigt för europeiska allierade att höra. Men det är också viktigt för USA att veta att den här alliansen betyder mycket för både Europa och USA, sade Søreide enligt nyhetsbyrå­n NTB. ekonomi ska göra sitt.

– Det är en fråga om prioriteri­ngar och när 28 medlemmar har enats om något så räknar jag med att alla följer det. Vi väntar oss inte att alla medlemmar ska uppfylla målet omedelbart, men vi väntar oss att alla ska sluta skära och i stället öka utgifterna, sade Stoltenber­g.

 ?? Foto: EPA/StEPHANIE LECoCQ ?? ”bästa försvaret i världen”. USA:s försvarsmi­nister James Mattis (till vänster) med Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g
under Natomötet i Bryssel.
Foto: EPA/StEPHANIE LECoCQ ”bästa försvaret i världen”. USA:s försvarsmi­nister James Mattis (till vänster) med Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g under Natomötet i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland