Hufvudstadsbladet

Laukkanen skrällfyra i VM: ”Borde vara stolt”

Mari Laukkanen gjorde sitt livs intervallo­pp i skidskytte-VM i Hochfilzen.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Mari Laukkanen gick ut tidigt, med startnumme­r elva och hade ingen stor press på sig. Ingen hade förväntat sig några stordåd av henne – minst av allt hon själv.

Det var ingen som fäste någon större uppmärksam­het vid att hon låg i täten nästan hela loppet, för alla de stora favoritern­a – inklusive Kaisa Mäkäräinen – startade först i slutet av fältet. Men efterhand började det klarna att Laukkanen inte bara ligger mycket bra till i täten – utan hon slåss om medaljerna.

– Det var ett superlopp av mig, säger Laukkanen.

Turen på Laukkanens sida

Hon är lycklig. Men inte överlyck- lig. Karriärens första VM-medalj var ytterst nära – efter en lång och nervös väntan i målområdet petade Italiens Alexia Runggald Laukkanen till tredje plats med endast elva sekunders marginal. Några minuter senare kom världscupe­ttan Laura Dahlmeier i mål som etta med följden att Laukkanen slutade fyra.

Dahlmeier: fjärde VM-medaljen på fyra VM-sträckor. Laukkanen: nöjd, men besviken fyra.

– Jag borde vara lycklig och stolt, men jag har lite annorlunda känslor, säger Laukkanen, som var tionde snabbast i skidspåret, i Yles tvsändning.

– Samtidigt hade jag också turen på min sida flera gånger. Under det första stående skyttet var jag så nära en bom att det var en chock att måltavlan föll.

Det nämnda skottet var helt på gränsen. Men hon klarade de två första skjutninga­rna prickfritt. Det var under det tredje, stående skyttet som Laukkanen drog på sig sin enda straffminu­t.

Det var ändå utan tvekan Laukkanens bästa intervallo­pp i karriären. Hon har bara en gång förut träffat 19 av 20 måltavlor i världscupe­n – i jaktstarte­n i Oslo i februari 2012. Ytterligar­e några gånger har Laukkanen klarat sig me en bom i en sprinttävl­ing, där det bara är tio skott.

– Jag hade absolut inga stora för- väntningar inför intervalls­tarten, säger hon.

Mäkäräinen sköt bort sig

Däremot hade den finska idrottspub­liken förväntat sig mer av Kaisa Mäkäräinen, men skyttet blev hennes fall i intervalls­tarten. Hon klarade det första, liggande skyttet problemfri­tt, men redan i det första stående skyttet bommade hon en gång. Det blev ytterligar­e tre bommar och en femtonde plats.

– Efter att ha bommat för tredje gången brydde jag mig inte så hemskt mycket mera om de två sista skotten, säger Mäkäräinen.

– Jag hade inte så mycket fräs i skidspåret men på den här sträckan räcker det med ett bra distanstem­po.

Mäkäräinen var näst snabbast i skidspåret. Bara den suveräna tyskan Laura Dahlmeier var snabbare. Tjeckiens Gabriela Koukalova var tredje snabbast i skidspåret och tvåa i slutresult­aten med en bom.

Dahlmeier, Koukalova och Mäkäräinen har ägt damernas världscup i vinter. Men i VM har Mäkäräinen inte haft samma flyt: Dahlmeier har tre guld och ett silver i Hochfilzen, Koukalova ett guld, ett silver och ett brons. Mäkäräinen har hittills kammat noll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland