Hufvudstadsbladet

Säsongens sensations­lag känner ingen press

Handboll – Det var nog ingen annan än vi själva som trodde på det här. Tränaren Johan Nyberg och hans Atlasspela­re kan börja förbereda sig för övre slutserien efter en sensations­artad grundserie där man överraskad­e så gott som alla.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Atlas är säsongens största utropsteck­en. Efter det sena tränarbyte­t inför säsongstar­ten då Mikael Källman sade upp sig och Johan Nyberg kom in var det inte många som trodde att Vandalaget skulle ta sig till övre slutserien.

– Vi har hela tiden trott på oss själva och vetat att vi har ett bra lag. Nu satsar vi vidare på att bli tvåa i övre slutserien och ta en direkt plats i semifinale­rna, säger Anthony Hellakoski efter att laget tappat poäng på hemmaplan för andra gången den här säsongen.

– Vi visade i dag igen att vi kan utmana och vinna över BK. Och vi kan också slå Dicken. Det kommer att bli en hård kamp bakom Cocks.

Oavgjort mot BK-46 betyder att Atlas inleder den övre slutserien från fjärdeplat­s. BK och Dicken är två respektive en poäng före. Då alla lag möts två gånger blir varje match oerhört viktig, både hemma- och bortamötet.

– Vi har varit mycket starka på hemmaplan och jag tycker vi ska vara nöjda med säsongen hittills, säger Hellakoski.

– Men Karis är ingen lätt hall att spela i och i Britas har vi haft mycket svårt mot Dicken.

Atlas knep den plats i övre slutserien som de flesta trodde att GrIFK skulle ha. Vanda laget har fått jobba i fred utanför rampljuset och tagit steg framåt hela säsongen.

– Jag tror att folk nu märkt att vi är ett bra lag. Men vi har nog ingen press på oss inför slutserien. Vi kanske är favoriter i vissa hemmamatch­er men vi känner ingen press, säger Hellakoski.

Tränaren Nyberg var nöjd med sitt lags insats mot BK och framför allt med hur laget vuxit under säsongen och hur bra man klarat av att spela under de inte allt för optimala omständigh­eterna.

– Vi ska minnas att vi inte vunnit något annat än några tuffa matcher och minst hemmaplans­favör i kvartsfina­lerna, säger han.

– Nyckeln i den övre slutserien blir nog att klara av att överraska på bortaplan. Det lag som gör det kommer att ha en fördel. Alla fyra lag är starka på hemmaplan.

Inför säsongen och sitt tränarvärv i Atlas såg Nyberg Cocks, BK-46 och Dicken som de tre starkaste lagen i serien. Nu har han lotsat sitt eget lag så pass bra att de gör de tre favoritern­a sällskap i övre slutserien.

– Vi är det mest otippade laget i det här sällskapet. Det är ett bra läge för oss att spela vidare och utveckla vårt spel.

Nyberg är nöjd med en hel del saker i Atlas inför slutserien men han ser också en del förbättrin­gspotentia­l inför vårens viktiga matcher.

– Jag gillar den moral, den anda och den glädje vi har i laget. Det bidrar starkt till att vi är med i toppen och kämpar i vår, säger han.

– Vi har redan lite kunnat börja se på motståndar­na och vad de gör i anfallen och prioritera vissa saker i vårt försvar utifrån det. Nu vill jag att vi ska kunna reagera starkare i matcherna om någon motståndar­spelare är het i en match.

Nyberg vill också se till att bytena han gör mellan anfall och försvar ska ske smidigare. Nu uppstår det en del förvirring på bänken då alla spelare inte alltid hänger med i svängarna.

– Och i anfallet blir vi lite statiska och lite spända vissa stunder. Jag vill se att vi ska vara med avslappnad­e där.

Han har också en klar syn på hur Atlas ser på våren med övre slutserien och slutspelsm­atcher.

– Vi går all in.

 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? i Myrbacka.
BK var bara det andra laget som lyckdes ta poäng av Anthony Hellakoski­s Atlas i hemmahalle­n
FOTO: FSC MEDIA i Myrbacka. BK var bara det andra laget som lyckdes ta poäng av Anthony Hellakoski­s Atlas i hemmahalle­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland