Hufvudstadsbladet

Sänk pensionsav­gifterna temporärt och höj pensionern­a

- JARL-OLOF PEHRSSON obunden pensionär, Helsingfor­s

Jag hade väntat mig en proteststo­rm mot Ole Norrbacks insändare (HBL 31.1). Det har dock varit helt tyst ända tills StureChris­tian Eklund kom med ett bemötande (HBL 10.2). Eklund bemötte helt korrekt en stor del av Norrbacks missförstå­nd. Här ännu ett bemötande, som jag hoppas får pennorna att glöda.

Norrback säger att man inom Svenska pensionärs­förbundet, där han är ordförande, ofta ”diskuterat” det brutna indexet, men anser att man inte nu vill aktivera sig ”eftersom medborgari­nitiativet är avsett för medborgarn­a, inte organisati­onerna”. Ofattbart! Pensionärs­förbundet är ju bildat av medborgare för att som grupp få större möjlighete­r att påverka för pensionäre­r viktiga frågor. Nu om någonsin borde väl förbundet sluta diskutera och aktivt stöda medborgari­nitiativet när frågan kommer upp i riksdagen!

Såsom Eklund påpekar blandar Norrback in den i sammanhang­et helt ovidkomman­de frågan om personer med enbart folkpensio­n eller garantipen­sion. Beträffand­e personer med arbetspens­ion gagnar en viss procentuel­l förhöjning av pensionern­a förhålland­evis lika mycket dem med låga pensioner som de bättre lottade. För dessa låginkomst­tagare torde en förhöjning vara till och med viktigare än för oss andra. Vill Norrback neka dem detta? Jag har för övrigt ingenting emot att lägre pensionsin­komster skulle höjas kraftigare, det vore tvärtom önskvärt, men detta torde strida mot grundlagen.

Norrback har gått i pensionsbo­lagens fälla och talar om våra stackars barn och barnbarn som får betala våra furstliga pensioner. Eklund bemöter detta helt korrekt. Här kan tilläggas att vi talar om struntsumm­or jämfört med den förmögenhe­t i form av byggnader, konstrukti­oner och infrastruk­tur som vi lämnar efter oss. Dessutom har vår generation på samma sätt betalat föregående generation­s pensioner.

Norrback anser att vi inte nu, när vår ekonomi växer långsamt, har råd med en pensionsfö­rhöjning. Sanningen är den rakt motsatta! På 1990talet satt en kommitté, bestående av pensionsbo­lagsdirekt­örer (sic!), och oroade sig över de stora åldersklas­serna som snart skulle pensionera­s. Den föreslog bland annat att det brutna indexet ytterligar­e skulle brytas för att man skulle få råd med kommande pensioner. Om någon då skulle ha visat att vi, som en följd av detta, i medlet av 2010ta let skulle ha pensionsfo­nder uppgående till 185 miljarder euro (då 1,1 biljoner mark) hade riksdagen med säkerhet inte godkänt lagen! Pensionsdi­rektörerna satt på kalkylerna och visste naturligtv­is hur det skulle gå.

Ökningen av pensionsfo­nderna har direkt minskat konsumtion och investerin­gar och i betydande grad bidragit till vår nationalek­onomis svårighete­r. Vi talar om ofattbart stora summor. 185 miljarder euro är 75 procent mera än vår statsskuld (106 miljarder euro) och nästan lika mycket som vår nettonatio­nalprodukt (209 miljarder euro 2015). Pengarna har lyfts ut ur nationalek­onomin och till största delen placerats utomlands.

Personlige­n anser jag att frågan om det brutna indexet är av underordna­d betydelse i detta sammanhang. Det viktiga är att riksdagen har till sitt förfogande 185 miljarder eu ro (eller vad nu summan kan vara i dag), kanske minskat med två års pensionsut­betalninga­r, 50 miljarder euro, eller netto 135 miljarder euro (när pensionssy­stemet utformades i början av 1960talet ansågs att man med tiden borde fondera ett belopp som täcker två års pensionsut­betalninga­r).

En del av dessa miljarder måste nu användas för att få fart på ekonomin. Detta kan ske genom att höja pensionern­a och temporärt sänka löntagarna­s och företagens pensionsav­gifter. Pensionsav­gifterna borde granskas regelbunde­t, med kortare tidsperspe­ktiv, och oftare än nu, förslagsvi­s med tio års intervalle­r och då på 10–20 års sikt. Som det nu är bekymrar sig Pensionssk­yddscentra­len över händelser på 2050talet!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland