Hufvudstadsbladet

Feministis­kt alternativ

-

Så varför behöver Finland det feministis­ka parti som registrera­des i januari i år och som blir en svart häst i vårens kommunalva­l, bland annat i Åbo?

Svar: Feministis­ka partiet behövs av samma skäl som andra partier behövs – för att vara ett alternativ.

Det är trots allt så, att i den rådande partipolit­iken är feminismen, i synnerhet, och jämställdh­eten, generellt sett, två kort i botten av kortleken.

De trollas fram i upplysta sammanhang med stor publik men delas sällan ut då belysninge­n dämpas för manliga partiordfö­randens politiska pokerkväll­ar.

Ett parti byggs inifrån ut. I dess mitt finns en bestående kärnideolo­gi som väljarna ska kunna samlas kring.

Samtidigt finns det i dag en misstanke om att de politiska partierna är mera som lökar: löften som getts inför val skalas bort och någon fast kärna syns inte till.

Därför är nya partier välkomna, inte enbart i egenskap av alternativ utan också för att de tvingar andra partier att vara tydliga.

Åbo Underrätte­lser Dan Lolax om att även om det är upp till bevis för Feministis­ka partiet vore det förhastat att döma ut det som ett enfrågepar­ti. 2013 var cirka 800 flyktingba­rn försvunna i Sverige. Till skillnad från när en infödd svensk ungdom försvinner så letar polisen och Missing people inte efter unga flyktingar. Det sägs ofta att de försvunnit ”frivilligt” – som om det vore skäl att inte leta efter barn. I fjol var siffran över ensamma försvunna flyktingba­rn över 1800. Upsala Nya Tidning Maria Ripenberg om att Sveriges asyllotter­i gör unga flyktingar sjuka. Den senaste veckan har sju afghanska ungdomar försökt ta sina liv i Sverige. Alla var ensamkomma­nde barn och ungdomar, pojkar. Tre av dem lyckades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland