Hufvudstadsbladet

När ”alla” tittar på Mello

-

●● – Den här kan vinna!

Åtta toner har ljudit av det allra första bidraget i den första deltävling­en under årets Melodifest­ival, och man kan lugnt konstatera att 10-åringen är i gång. Visst är Boris Renés Her kiss okej, nästan bra, men jag tolkar barnets iver framför allt som socialisat­ion.

Vi är nämligen inte de enda som så här har bänkat oss i tv-soffan. Det har också 3 244 000 andra gjort i Sverige (samt tiotusenta­ls i Finland och ännu fler via SVT Play). ”Mello” har blivit som en årligen återkomman­de ritual, och om det är en högtid eller en pina får var och en avgöra själv.

Med fem deltävling­ar på olika orter fram till final, och bara sju bidrag per tävling, är det hela en rätt utdragen affär. Färre kval som i exempelvis Finland är det ändå inte tal om för denna storsatsni­ng. SVT menar att människor runtom i landet genom turnén får möjlighet att ta del av tävlingen live, och vidhåller att själva konceptet med tv-sändningar­na uppfyller kriteriern­a för public service.

● Men det är inte bara publikens behov som tillgodose­s. Förhålland­et till evenemangs­arrangören, som säljer biljettern­a, och till skivbolage­n är symbiotisk­t. Dagens Nyheter har lyft fram att alla tolv låtar som i fjol tog sig till final var knutna till något av de tre största multinatio­nella skivbolage­n i landet.

När The Ark för tio år sedan ställde upp i Melodifest­ivalen motiverade glamrockba­ndet det med att det helt enkelt inte finns något annat sätt att få publicitet för sin musik under den tid Sverige är upptaget med Mello – medan ett deltagande i det närmaste garanterar en plats på spellistor­na.

Lika bra att ställa upp själv då var logiken, och jag är benägen att ge Ola Salo i bandet rätt. Medan en av lördagssän­dningarna är i gång följer jag med diskussion­en på Twitter, och nej, det är inte bara barn framför tv-rutan som kommentera­r kalaset: statsvetar­e, politiker från olika läger, komiker, journalist­er – alla? – har en åsikt. Vann rätt låt? Ska gamla rävar komma tillbaka? Kolla kläderna! F-ordet i ett familjeund­erhållning­sprogram!? Visst var programled­aren David Lindgrens medley lysande, men jösses så dålig showen annars är i år!

När omvärlden känns osäker och klimatet i hemlandet polarisera­t är det trots allt rätt okontrover­siellt att ha åsikter om Mello. Mysigt rentav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland