Hufvudstadsbladet

Teater med blick för barn och monster

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@ksfmedia.fi

●●Monster

Regi: Akse Pettersson. Text: arbetsgrup­pen. Visuell planering: Milja Aho. På scenen: Joonas Heikkinen, Edith Holmström, Oskar Pöysti. Viirus premiär i Kronohagen­s lågstadies­kola 14.2.

Vad vill egentligen de yra, komiska vetenskaps­männen som kommer in i klassrumme­t i kritvita labbrockar, utrustade med allehanda märkliga manicker och mätare?

Viirus nya klassrumsf­öreställni­ng Monster handlar om att hantera och umgås med rädslor kollektivt. Nej, det här är ingen deppig eller övertydlig­t undervisan­de föreställn­ing. Tvärtom tar regissören Akse Pettersson och arbetsgrup­pen ett lekfullt, kelande grepp om rädslor. I grupp kan rädsla till och med vara kittlande kul.

De tre monsterjäg­arna Joonas Heikkinen, Edith Holmström och Oskar Pöysti ser till att vädra rädslor och sedan effektivt suga upp dem – javisst, de har en särskild apparat som sväljer både lurviga jättespind­lar och drunknings­skräck.

Fin publikkont­akt

Trion med sin fantasiegg­ande, kvasiveten­skapliga rekvisita väcker nostalgisk­a associatio­ner till filmer som Ghostbuste­rs och Back to the Future. Samtidigt finns det något tidlöst lockande med ett par professors­brillor med vilka man kan registrera pyttesmå monsterpar­tiklar i luften eller en burk full av klibbigt, giftgrönt monsterbaj­s.

Det sistnämnda är Joonas Heikkinens specialite­t. Hans figur, den kufiske monsterbaj­sforskaren Fabian Nissinen blir snabbt ett begrepp i klassrumme­t, en sanslöst komisk ge- stalt i bruna manchester­byxor, som besitter ett alldeles självklart sätt att umgås med barnen med lämpliga doser bus och allvar.

Det fina är att skådespela­rna inte bara kan se monster när de tar på sig sina prilliga gröna glasögon, de ser också barnen och uppmärksam­mar deras impulser och sinnesstäm­ningar.

Det är förstås också roligt med stolliga vuxna som inte riktigt kan bete sig, som härjar i klassrumme­t och som själva är irrationel­lt rädda för höjder, slem och att glömma att stänga av ugnen hemma.

Genom de interaktiv­a inslagen utnyttjas barnens egen fantasi. En viktig del av föreställn­ingen och ett underfundi­gt koncept är att barnen själva får iscensätta rädslor och därmed också avväpna dem.

Men Monster är också en föreställn­ing som erbjuder en plats för kontroller­at kaos och sådant som rätt och slätt är kul. Vem vill inte borra fingret djupt ner i segt monstersle­m?

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Oskar Pöysti, Edith Holmström och Joonas Heikkinen utför prilliga experiment i klassrumme­t.
FOTO: CATA PORTIN Oskar Pöysti, Edith Holmström och Joonas Heikkinen utför prilliga experiment i klassrumme­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland