Hufvudstadsbladet

Juryordför­anden: Fel bild vann

- TT

Fotografen Burhan Ozbilicis bild av mannen som mördade den ryske ambassadör­en i Turkiet borde aldrig ha utnämnts till årets pressfoto, hävdar World Press Photo Of The Year-juryns ordförande Stuart Franklin.

I en artikel i The Guardian skriverFra­nklin att bildens genomslag är odiskutabe­lt och fotografen­s mod är berömvärt. Men att priset är lika med en inbjudan till andra som vill utföra liknande spektakulä­ra dåd.

”Det stärker banden mellan martyrskap och publicitet”, skriver Franklin.

Ozbilici, som arbetar för nyhetsbyrå­n AP, var på plats när en 22-årig före detta turkisk kravallpol­is sköt Andrej Karlov till döds under en vernissage på ett konstgalle­ri i Ankara i december i fjol. I stället för att fly när skotten avlossades, höjde Ozbilici kameran. Ordförande­n röstade mot att bilden skulle få priset. ”Ledsen, Burhan. Det är ett foto av ett mord, mördaren och offret – båda i samma bild – och moraliskt är den lika problemati­sk att publicera som en avrättning utförd av terroriste­r”, skriver han.

Något mindre oväntat, kanske, är att även Rysslands ambassad i Ankara uttryckt ilska mot att Ozbilicis bild tilldelade­s priset.

I ett Facebookin­lägg kallar ambassaden utmärkelse­n ”demoralise­rande”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland