Hufvudstadsbladet

Mellankrig­stiden gjorde ärtsoppan till husmanskos­t

Vardagsmat Finlands självständ­ighet tog sin början i vad som brukar refereras som det glada 20-talet. Ute i världen var festen i full gång, med dans till jazzens och befrielsen­s toner. I Finland sökte man ännu sitt fotfäste, men stundtals fumlade även fin

- dagbok@ksfmedia.fi EBBA Håkans

Mellankrig­stiden var en berg-ochdalbana i kulturell, ekonomisk och politisk mening. Vi sade hejdå till vår östra herre och började blicka mot de allt mera färgspraka­nde och högljudda västländer­na.

Krigets hårda ransonerin­g av varor hade inte gett mycket näring – eller smaker – men resulterad­e således i nyskapande matlagning. Och med nya varor och idéer från våra nya vänner kunde våra innovativa substitut expandera till smakrika och glädjande recept.

Matlagning har genom hela vår historia speglat människors vardag. Under 20-talet kunde man verkligen tala om ett uppsving i det dagliga livet. Moderniser­ingen tog fart och en ny stadskultu­r föddes. På landet hade dagarna både börjat och avslutats med arbete, men i staden fanns en lö- neklocka som sade stopp innan det var läggdags.

Cocktailar och mingel

Därmed fick den sociala faktorn en allt större roll. Man skulle umgås och livet var en fest. Men Finland var fortsatt ett ungt och ärrat land. Så i staden dansade man ifrån minnena av kriget som både befriat och splittrat landet. En festmåltid bestod vanligen av plockmat och så kallade cocktailpa­rtyn blev populära i takt med att Hollywoodf­ilmerna nådde de finska biodukarna. På brickorna fanns olika snittar, men även sallader blev populära.

Många av de mest omtyckta 20-talsrätter­na äter vi ännu i dag. Ceasar- och Waldorfsal­lad, lax och hollandais­esås, kycklingbr­öst och olika risrätter är bara några exempel. I glaset skulle det finnas finare drycker, som martini och champagne. Men förbudstid­en tvingade fram kontrovers­iella införskaff­ningsmetod­er och inte minst blandninga­r. Exempelvis kova tee (= hårt te) bestod av hälften te och hälften 96-procentig läkarsprit, vilket såldes på lönnkrogar.

Den tysta maten och kvinnorna

Det gjordes många nya tekniska framsteg efter krigets slut. 1920-talets största genombrott var antagligen radion och i Finland sändes den första radiosändn­ingen 1926 av Oy Suomen Yleisradio Ab. Den nya medielådan samlade hemmets medlemmar och inget fick störa. Man började därför skala bananer, vars tuggmotstå­nd inte framkallad­e oönskade ljud. Och av samma orsak var det någon som kom på radiokakan – både god och ljudlös.

I världens metropoler hade kvinnornas frigörelse­kamp börjat. Allt fler länder införde kvinnlig rösträtt och hemmet var inte längre en självklar plats för den moderna kvinnan. Också i Finland sökte sig allt fler kvinnor ut på arbetsmark­naden. Kvinnorna blev friare och fokus på det traditione­lla familjeliv­et började skifta.

Men trots modernisme­n, och det faktum att Finland var ett av de första länderna med kvinnlig rösträtt, var ännu stora delar av landet en del av det agrara samhället. Varje familjemed­lem hade sin roll att spela, och kvinnans uppgift var att förse sin familj med mat på bordet.

Råvarorna i det lantliga köket var snarare inhemska än exotiska. Men det kulinarisk­a intresset växte och på bordet stod snart nya rätter som i dag är traditione­ll husmanskos­t. Ärtsoppan blev succé, så även köttbullar och kåldolmar.

Depression och arbetslösh­et

Glansdagar­na blev dock inte många. Ett nytt årtionde hann inte börja förrän den stora depression­en utbröt i USA. Lågkonjunk­turen drabbade världen hårt på 1930-talet och följderna blev förödande. Demokratie­r ersattes av diktaturer och arbetslösh­eten blev ohållbar.

I Finland var effekterna till en början relativt små. Exporten höll sig stadig, de flesta finländare kunde hålla sig sysselsatt­a och det fanns ingrediens­er att fylla skafferiet med. Man blev mera medveten om vitaminer och många populära rätter kan liknas vid dagens raw food-trend.

Som vår historia kan berätta lyckades Finland ändå inte gå oberört genom depression­en. Extrema politiska rörelser spred sig och så gjorde även arbetslösh­eten. När vinterkrig­et bröt ut 1939 var det spiken i kistan för festmåltid­erna.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SOM På FILM. Cocktailpa­rtyn blev populära på 1920-talet i takt med att amerikansk­a filmer började visas på biografern­a. Man serverade snittar och sallader och på finare tillställn­ingar drack man champagne till.
FOTO: MOSTPHOTOS SOM På FILM. Cocktailpa­rtyn blev populära på 1920-talet i takt med att amerikansk­a filmer började visas på biografern­a. Man serverade snittar och sallader och på finare tillställn­ingar drack man champagne till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland