Hufvudstadsbladet

Ärtsoppa med pepparrots­kräm

- EBBA Håkans

2 portioner

Köttet började på 20-talet återvända till de finska matborden. Fläsket i ärtsoppan gav både sälta, protein och en känsla av lyx i vardagen. I det här receptet har fläsket uteslutits, men kan enkelt tillsättas i början av kokningen. Låt då en bit fläsklägg vara i grytan tills den blivit mör, och servera i mindre bitar med soppan. Eller köp färdigrökt sidfläsk och tillsätt i slutet.

SOPPA

250 g torkade gröna ärtor 1 l vatten salt 1 gul lök 1 msk hela kryddpeppa­rkorn 3 cm ingefära 3 lagerblad örtsalt

kräm

3 msk bredbar getost 1½ msk riven pepparrot 2 tsk dijonsenap havssalt ■ Skölj och blötlägg ärtorna under natten i kallt vatten. Skölj igen och koka upp i saltat vatten. Sänk värmen och skopa bort skummet från ytan. Hacka löken. Skala och skär några snitt i ingefäran. Tillsätt alla ingrediens­er, förutom örtsaltet, med ärtorna och låt småkoka i en och en halv timme med locket nästan helt på. Späd på med mera vatten vid behov. Vispa därefter med en ballongvis­p för en krämigare soppa, och kasta skalen som fastnar i den.

Låt koka i ytterligar­e 15–30 minuter, beroende på hur ”sönderkoka­d” soppa du vill ha. Smaka av med örtsalt (Herbamare innehåller ärtsoppans traditione­lla ingrediens mejram) och ta bort ingefäran, lagerblad och pepparkorn före servering. Soppan smakar ännu mera ifall du låter den dra till nästa dag.

Servera med pepparrots­krämen som du lätt gör genom att röra ihop alla ingrediens­erna. Toppa med färsk persilja.

 ?? FOTO: EBBA HåKANS ??
FOTO: EBBA HåKANS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland