Hufvudstadsbladet

Är myten sannare än fakta?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ I kväll kommer folk att slå sig ner framför teven och se en dokumentär om Jugoslavie­ns rymdprogra­m under ledning av president Josip Broz Tito. Jaha, så även Jugoslavie­n hade ett rymdprogra­m, kommer folk att tänka. Jasså, Jugoslavie­n sålde detta rymdprogra­m till USA, men det visade sig vara fullständi­gt funktionso­dugligt, varvid USA krävde tillbaka pengarna och relationer­na till USA trasslade till sig rejält. Projektet var så kringgärda­t med hemlighets­makeri att man till och med fejkade en jugoslavis­k rymdingenj­örs död och skickade över honom till USA för att jobba för Nasa. I do- kumentären återvänder han till nuvarande Kroatien för att återförena­s med sin vuxna dotter som trott han är död. USA:s och Jugoslavie­ns rymdaffäre­r ligger till och med bakom Jugoslavie­ns blodiga sönderfall på nittiotale­t.

Det är så här man i allmänhet ser på något som presentera­s som en dokumentär. Man tar för givet att det som berättas är fakta som stämmer och går att kolla upp, precis som man utgår från att människor man möter vanligen talar sanningen.

Problemet med Žiga Vircs Houston, we have a problem från 2016, är att det inte är en traditione­ll dokumentär, kanske inte en dokumentär över huvud taget, utan till stora delar ren och skär fiktion för att illustrera de konspirati­onsteorier som florerade under kalla kriget, och i synnerhet kring USA:s och Jugoslavie­ns rymdsamarb­ete. Det här är bra att veta när man ser detta, att det snarare är en illustrati­on av en mytbildnin­g än ett återgivand­e av faktiska händelser, och vad som är vad redovisas inte. I stället får vi en sofistiker­ad väv av arkivmater­ial, intervjuer och dramatiser­ade avsnitt (ingenjören och hans dotter är till exempel båda skådespela­re), där varningskl­ockorna i och för sig ibland borde ringa. Men som vi vet överträffa­r ju verklighet­en ofta fiktionen.

Först på slutet framgår det att det är med en nypa salt detta ska tas. Den slovenske stjärnfilo­sofen Slavoj Žižek har en kommentera­nde roll, och på slutet säger han att ”även om det inte har hänt, är det sant, det är det avgörande budskapet”. Och kanske detta är en lika god skildring av kalla krigets värld och Exjugoslav­ien som något. Ibland krävs det fiktion för att fånga in verklighet­ens sannaste kärna. Yle Fem 22.00

 ?? FOTO: YLE KUVAPALVEL­U/CAT&DOCS ?? FAKTAMäSSI­GT GUNGFLY. Josip Broz Tito och John F. Kennedy under ett möte år 1963.
FOTO: YLE KUVAPALVEL­U/CAT&DOCS FAKTAMäSSI­GT GUNGFLY. Josip Broz Tito och John F. Kennedy under ett möte år 1963.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland