Hufvudstadsbladet

Silence är en stor film om religion och realism

Film Tro och tvivel, tortyr och förödmjuke­lser. Men genom alla prövningar och umbäranden tiger Gud och förblir stum.

- HANS SUNDSTRöM 029 080 1379, hans.sundstrom@ksfmedia.fi

DRAMA

● Silence

HHHHI Regi Martin Scorsese. Manus: Martin Scorsese och Jay Cocks, på basis av Shûsako Endôs roman. Foto: Rodrigo Prieto. Musik: Kathryn och Kim Allen Kluge. I rollerna: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Yôsuke Kubozuka, Issei Ogata.

En filmhistor­iskt framträdan­de roll har väl jesuiterna inte spelat sedan de dök upp i Roland Joffés The Mission (1986), den märkliga historien om de missionsst­ationer jesuiterna grundade hos guaranifol­ket i Paraguay.

Till jesuiterna återkommer Martin Scorsese i Silence som utspelar sig i 1640-talets Japan. Närmare bestämt vid en tidpunkt när deras mission inte längre tolereras i riket. Alla japanska proselyter och konvertite­r förföljs på det grymmaste och strängaste sätt. Scorseses förlaga är den katolska författare­n Shûsako Endôs roman från 1966 som prisats av både Graham Greene och John Updike.

Resenärern­a i Silence är två unga portugisis­ka jesuiter, fader Rodrigues (Andrew Garfield) och fader Garupe (Adam Driver) som hemma får höra att deras mentor fader Ferreira (Liam Neeson) i Japan valt avfällinge­ns väg och blivit buddist. De vägrar tro på ryktet och söker sig på hemliga vägar till Japan.

En Via Dolorosa och Imitatio Christi. De trosvissa jesuiterna är beredda på det värsta, även på martyrskap­et. Samtidigt är de något av partigänga­re på hemligt uppdrag och utan att veta vem som är vän och vem fiende. Hemliga kristna kolonier tar emot dem med öppna armar men ständigt är myndighete­rna dem på spåren. Även angivare och människor med vacklande hållning förekommer. En förödmjuka­nde ritual som japanerna satt i system är att försöka få de kristna att trampa på en bild av Frälsaren.

Den grymma realismen dominerar

Tro och tvivel, tortyr, förödmjuke­lser och uppgivenhe­t. Men genom alla prövningar och umbäranden tiger Gud och förblir stum. Snart skiljs de två jesuiterna­s vägar åt och fader Garupe går ett tragiskt öde till mötes. Fader Rodrigues fortsätter färden och hoppas sammanstrå­la med fader Ferreira och få veta sanningen.

Ett speciellt intresse tilldrar sig Rodrigues möte med den japanska ”inkvisitor­n” Inoue (Issei Ogata) som försöker få honom och andra kristna att överge sin ståndpunkt. En klok och human man som hävdar att kristendom­en är och förblir främmande för Japan där den aldrig kan slå rot. När Ferreira slutligen dyker upp är vi delvis inne i en nästan ”conradsk” resa också om Ferreira inte är någon renodlad överste Kurtz. Men mycket riktigt har han blivit avfälling och buddist och gift sig med en japanska. Ett beslut som ursprungli­gen motiverade­s av att han ville rädda andra kristna från tortyr och död. Nu uppmanar han Rodrigues att följa hans exempel.

Som vi minns har Scorsese även tidigare gjort utflykter till religiösa och andliga sfärer. Då tänker man i första hand på hans Kazantzaki­s-filmatiser­ing Kristi sista frestelse (1988) men han stod även för den buddistisk­a resan Kundun (1997), berättelse­n om den fjortonde Dalai lama.

Silence är en stor och monumental duk där den grymma realismen, eller rentav verismen, ofta dominerar. Det spirituell­a och surrealist­iska är onödigt satt på sparlåga. Tematiskt öppnar sig ändå en intressant film om trons och religionen­s relativite­t och om skillnaden mellan västerländ­skt och österländs­kt. För moderna betraktare var jesuiterna­s verksamhet trots allt en form av kristen kolonialis­m och allt vad de fick uthärda ingenting annat än ett eko av hur den kristna kyrkan behandlade sina kättare och avfällinga­r.

De är frågor som Scorsese tangerar liksom han i filmens epilog än en gång försiktigt återvänder till den kristna mystiken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TROSVISST UPPDRAG. Adam Driver och Andrew Garfield, jesuiter i 1600-talets Japan i Martin Scorseses Silence.
TROSVISST UPPDRAG. Adam Driver och Andrew Garfield, jesuiter i 1600-talets Japan i Martin Scorseses Silence.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland