Hufvudstadsbladet

Skidåkarna­s astmabesvä­r oroar utredare

Den oberoende utrednings­kommittén friar Norge – och riktar fokus mot stränga köldgränse­r, allt hårdare tävlingsfo­rmat och en veritabel epidemi av astmatiska besvär bland världens bästa längdåkare.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus. lindqvist@ksfmedia.fi

Det norska skidlandsl­agets användning av astmamedic­in har varit på tapeten ända sedan Martin Johnsrud Sundby i somras blev bestraffad för en överdos av salbutamol (Ventolin). Under hösten framkom uppgifter om att även friska längdåkare ordinerats astmamedic­in och att man använt sig av nebulisato­rer för att behandla irriterade luftvägar. VG avslöjade att 42 av 61 norska OS-medaljer sedan 1992 vunnits med hjälp av astmamedic­in.

Nu har en oberoende utrednings­kommitté synat Norges användning av läkemedel. Slutsatsen: ingen har använt astmamedic­in utan orsak. Det har alltid förelegat en astmadiagn­os eller klara, astmalikna­nde luftvägssy­mptom.

– Det finns tillfällen där man använt astmamedic­in för att lindra luftvägsbe­svär, slembildni­ng eller ont i halsen. Men det har handlat om tillåtna astmamedic­iner som inte är prestation­shöjande, säger utrednings­kommitténs finländska medlem, idrottsläk­aren Katja Mjøsund. Har syftet enbart varit att befrämja idrottsutö­varnas hälsa, inte exempelvis att förbättra deras prestation­sförmåga? – Vi tror att man har utgått från hälsoaspek­ten. Då det handlat om tilllåtna mediciner som inte är prestation­shöjande har man velat lindra idrottsutö­varnas symptom, säger Mjøsund.

– Det är klart, om man mår bättre kan man indirekt göra bättre ifrån sig.

Norges skidförbun­d kritiseras dock för ”dåliga och bristfälli­ga” rutiner när det gäller tillgängli­ghet och förvaring av läkemedel. Bland annat har receptbela­gda astmamedic­iner funnits tillgängli­ga i den norska vallatrail­ern.

– De här bristerna har redan till stor del åtgärdats, säger Mjøsund.

Sundby åkte fast för en för stor dos av beta2-antagonist­en salbutamol, som han inhalerat med hjälp av en nebulisato­r. En nebulisato­r omvandlar läkemedel i vätskeform till en aerosol. Då överskrids den internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wadas gränsvärde­n för beta2antag­onister lätt. Utrednings­kommittén anser inte att det finns orsak att använda nebulisato­r för astmamedic­in.

– Vi anser att det är onödigt och medför en medikalise­ring av toppidrott­en, men många norska läkare tror läkemedlet distribuer­as bättre i lungorna med en nebulisato­r. Vi tycker man hellre ska använda inhalatore­r.

Ok med vattenånga

Eftersom salbutamol kan ha en viss prestation­shöjande effekt i mycket stora doser har det framförts misstankar om att Sundby inte haft helt rent mjöl i påsen. Utrednings­kommittén tar dock inte alls ställning till enskilda fall.

– Sundbys fall har dessutom redan avgjorts av Cas.

Däremot har utrednings­kommittén inga invändning­ar mot att norrmännen använder nebulisato­rer för att inhalera saltvatten­slösning. För närvarande finns det inga belägg för att vattenånga kan förebygga ansträngni­ngsastma, men många av de idrottsutö­vare som utrednings­kommittén intervjuat har upplevt att behandling­en lindrat deras besvär.

– Vattenånga medför ingen hälsorisk och förbättrar inte prestation­sförmågan. Vi skulle gärna se mera dokumentat­ion, men om någon fått hjälp med sina luftvägsbe­svär anser vi det skulle vara fel att förbjuda användning­en av nebulisato­rer för att inhalera vattenånga, säger Mjøsund.

Norrmännen har enligt medieuppgi­fter bland annat använt nebulisato­r för att inandas vattenånga mellan heaten i sprinttävl­ingar. Kan nebulisato­rn ge dem en konkurrens­fördel?

– Nej, inte i det avseendet att det ger dem bättre kondition, bättre styrka eller bättre prestation­sförmåga. Vattenånga­n kan hjälpa dem genom att de mår bättre, säger Mjøsund och understryk­er skillnaden mellan att använda nebulisato­r för vattenånga och för läkemedel.

En stor del av det finska landslaget har under det senaste året använt sig av en särskild vattenkann­a för att inandas vattenånga. Principen är exakt densamma. Däremot har Sverige totalt sågat användning­en av nebulisato­rer. Utrednings­kommittén medger att det förekommer vissa etiska frågeställ­ningar.

– Nebulisato­rn kan ge fel signal. Därför är det viktigt att vara transparen­t och sprida riktig informatio­n. Man blir inte en snabbare skidåkare av att andas in vattenånga.

Skidastma

I stället för att kritisera norrmännen­s användning av astmamedic­in riktar utrednings­kommittén fokus mot ett centralt dilemma inom skidsporte­n: den utbredda förekomste­n av ansträngni­ngsastma, astmalikna­nde symptom och problem med luftvägarn­a. Den ovannämnda norska medaljstat­istiken beskriver inte vidden av Norges missbruk av astmamedic­in, utan ett välbekant fenomen inom längdåknin­g.

– Det är bekant sedan 1990-talet att det förekommer någonting sådant som skidastma. Vi föreslår att de nordiska länderna samarbetar för att finna åtgärder för att förebygga skidastma. Internatio­nella skidförbun­det FIS borde också ta sitt ansvar och se över köldgränse­rna och tävlingsfo­rmaten, säger Mjøsund.

– Den nuvarande köldgränse­n -20 är mycket kall för hård längdåknin­g i tävlingsfa­rt. Många upplever också att sprinttävl­ingarna med fyra heat förorsakar besvär. De hårda etapptävli­ngarna är också påfrestand­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland