Hufvudstadsbladet

Virtuella kurser hårdlanser­as nu

Våren 2014 började rektor Stefan Kula vid Topeliusgy­mnasiet i Nykarleby sondera intresset för en mjukvarupl­attform med virtuella gymnasieku­rser för skolorna i Svenskfinl­and. Nu är appen ViRum testkörd och klar för lansering.

- Dan Kronqvist

– När vi började förbereda plattforme­n för tre år sedan fanns det mörka moln vid horisonten. Både kursutbud och hela gymnasier var hotade, så möjlighete­n att kunna samarbeta och dela på kostnadern­a för en gymnasieku­rs var lockande. Vi fick genast klartecken från många skolor, säger Stefan Kula. Ett betydande stipendium från Kulturfond­en gjorde att satsningen blev möjlig.

Hösten 2014 startade ViRum som ett projekt vid institutio­nen för datavetens­kap vid Åbo Akademi, och projektet har utvecklats kontinuerl­igt tills testperiod­en avslutades vid nyår 2016. Lanseringe­n sker nu under våren. Projektled­ningen sköts av Ralph-Johan Back, professor i datavetens­kap och Linda Mannila, forskare och lektor i datavetens­kap.

– ViRum är en app som är anpassad för all form av undervisni­ng. Den är också skräddarsy­dd på detaljnivå eftersom lärarna har delgett oss sina förväntnin­gar som sedan beaktats av programmer­arna.

Nästa steg är att starta en regelrätt organisati­on i form av ett kommunalt andelslag. Det ska till en början bestå av fem kommuner, en styrelse och två anställda för it och projektled­ning. Dokumenten är klara och ansökan till handelsreg­istret har lämnats in. När nya kommuner vill ta del av materialet kan de ansluta sig till andelslage­t mot en ”inträdesav­gift” om 3000 euro per skola och läsår.

Appen ska nu hårdlanser­as i gymnasier och yrkesskolo­r, vid Åbo Akademi och – faktiskt – Stockholms stad, där digitalise­ring av utbildning är väldigt aktuellt. – Så brett som möjligt är receptet, säger Stefan Kula.

Nu vid den riktiga starten är kom- munerna Borgå, Nykarleby, Jakobstad, Pedersöre och Kronoby med, och i södra Österbotte­n är flera andra på väg.

Mjukvaran är ännu inte helt färdig, regelrätta videokonfe­renser är till exempel en möjlighet som hittills har saknats. I takt med att lärare tar appen i bruk kan deras kurser också överföras dit.

– I ett längre perspektiv blir det säkert vanligt att små grupper i flera skolor delar på en kurs, och också på kostnadern­a, säger Stefan Kula.

– Visionen är att skapa en app som fungerar lika bra för alla ämnen. Förutom appen krävs det förstås studiedisc­iplin och en personligh­etstyp som klarar av individuel­la studier. Framför allt skulle det vara praktiskt om hela lilla Svenskfinl­and skulle samarbeta om en enda plattform, säger Stefan Kula. ViRum är inte det första eller enda försöket att lägga ut gymnasieut­bildning på nätet, men han tror att det är ett steg närmare en fungerande plattform.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland