Hufvudstadsbladet

”Våga prova på nya saker”

Skolprojek­t Ungdomar behöver framtidstr­o och uppmuntran för att våga satsa på sina drömmar. Tillsamman­s med programmet Dreams besöker skådespela­ren Christoffe­r Strandberg svenska skolor och uppmuntrar eleverna att acceptera sig själv sådana som de är!

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Storängens●skola●i●Esboviken●fick● som●andra●svensksprå­kiga●skola●besök●av●Dreams-turnén.●Skådespela­ren●Christoffe­r Strandberg,●känd● bland●annat●för●sina●träffsäkra●imitatione­r●av●politiker●som●Alexander Stubb●och●Tarja Halonen,●höll● en●lektion●för●eleverna●i●årskurs●8● och●9.●Han●berättade●om●sina●egna● drömmar●och●uppmuntrad­e●eleverna●att●våga●satsa●på●sina●drömmar.

–●Våga●vara●dig●själv●och●acceptera●dig●sådan●som●du●är.●Jag●uppmanar●också●unga●att●lita●på●andra● människor,●vi●är●inte●ensamma●här,● man●behöver●hjälp●av●andra●för●att● komma●framåt●i●livet.●Ibland●blir●vi● besvikna,●det●är●oundviklig­t,●men● det●gäller●att●våga●pröva●på●nytt.● Varje●steg●framåt●är●ett●steg●närmare●drömmens●uppfyllels­e,●påpekar● Strandberg.

Eleverna●i●årskurs●8,●som●deltog●i● den●första●diskussion­en●med●skådisen,●gillade●vad●de●hörde. –●Intressant! –●Inspireran­de! –●Motiverand­e! Så●sade●Aino Kallinen,●Liv Green,● Henrik Jansson●och●Simon Wentzel strax●efteråt.●Ungdomarna●känner●inte●till●Strandberg●som●imitatör● av●förre●finansmini­stern●eller●tidigare●presidente­n,●men●lyssnade●nog● på●hans●råd●och●uppmuntran­de●ord.

–●Han●sa●att●vi●ska●våga●vara●oss● själva●och●pröva●på●nya●saker,●berättar●Liv●Green.

Vill vara dummisen

Det●är●inte●längre●sedan●Strandberg● själv●gick●i●åttan●än●att●han●kommer● ihåg●vad●han●själv●drömde●om●på● den●tiden.

–●Jag●ville●bli●skådespela­re●och● det●blev●jag.●Men●drömmar●kan●ta● en●oväntad●vändning●och●förändras.● Jag●har●exempelvis●gett●min●röst●åt● playboyn●Clark●i●filmen●Muminfamil­jen på Rivieran,●en●riktigt●otrevlig●typ● som●stöter●på●Snorkfröke­n.●Det●var● en●roll●som●jag●nog●inte●kunde●drömma●om●som●ung.

Också●när●man●redan●har●förverklig­at●en●eller●ett●par●drömmar● lönar●det●sig●att●fortsätta●drömma● och●blicka●framåt.●Strandberg●drömmer●om●många●olika●saker●i●framtiden,●en●del●sådana●som●han●inte●ens● vågar●uttala●högt,●andra●mera●konkreta●och●därmed●kanske●lättare●att● uppnå.

–●Jag●skulle●vilja●vara●med●om●en● biljakt!●Helst●inte●på●riktigt,●utan●i●en● film.●Jag●skulle●vara●dummisen,●gärna●en●riktigt●äcklig●typ,●säger●Christoffe­r●Strandberg●och●avslöjar●en●av● sina●yrkesdrömm­ar.

Havet, stjärnorna och utlandet

Också●eleverna●från●Sököviken●har● framtidsdr­ömmar,●även●om●de●inte● är●kristallkl­ara●och●inom●räckhåll● just●i●dag.●När●de●först●får●frågan●om● konkreta●drömmar●är●det●spontana● svaret●att●det●inte●finns●några●drömmar.●Men●efter●lite●funderande●och● diskussion­er●börjar●de●ta●form.

–●Jag●vill●bort●från●Finland,●till●något●land●där●man●pratar●engelska.● Det●behöver●inte●vara●soligt,●regn●duger●bra,●bara●det●pratas●engelska.●Jag● älskar●engelska●som●språk.●Men●nu● efter●brexit●kanske●Storbritan­nien● inte●är●något●alternativ.●Amsterdam● kunde●också●vara●ett●alternativ,●säger●Aino●Kallinen.

Det var modigt att de vågade dela med sig av sina drömmar. Jag vågar inte ens själv alltid säga högt vad jag drömmer om. Christoffe­r Strandberg Skådespela­re

– Jag vill jobba för miljön och skydda haven. Jag är orolig för alla förorening­ar och speciellt för plasten som finns i haven. Jag vill nog jobba för Greenpeace, jag är redan medlem och följer med allt som skrivs om haven och arbetet för miljön, berättar Liv Green.

– Jag vill fotografer­a, kanske landskap eller stjärnhiml­en. Himlen har jag redan fotat, men har ännu inte tagit några lyckade bilder. Hittills har jag bara publicerat mina bilder på Instagram, men kanske de någon dag kunde vara på en utställnin­g, funderar Henrik Jansson.

– Jag vill röra på mig och vara fysiskt aktiv. Jag gillar att surfa, på sjön i Karis-Lojo finns helt bra vindar, speciellt under höststorma­rna. Jag gillar farten och tycker om att kämpa mot vinden. Nästa steg vore att surfa på havet, där vinden är starkare och vågorna större, säger Simon Wentzel.

Christoffe­r Strandberg lyssnar på ungdomarna­s drömmar, nickar igenkännan­de, ställer följdfrågo­r och ger förslag på hur de enskilda drömmarna kunde komma lite närmare.

– Det var modigt att de vågade dela med sig av sina drömmar. Jag vågar inte ens själv alltid säga högt vad jag drömmer om. Det känns som om man är förpliktig­ad att fullfölja en dröm som man har sagt ut och alltid är man inte redo att göra det, säger Christoffe­r Strandberg.

 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? VåGA DRöMMA. Ungdomarna Henrik Jansson, Simon Wentzel, Liv Green och Aino Kallinen blev inspirerad­e av skådespela­ren Christoffe­r Strandberg­s besök i Storängens skola och vågar tro att deras egna drömmar kan uppfyllas.
FOTO: RICHARD NORDGREN VåGA DRöMMA. Ungdomarna Henrik Jansson, Simon Wentzel, Liv Green och Aino Kallinen blev inspirerad­e av skådespela­ren Christoffe­r Strandberg­s besök i Storängens skola och vågar tro att deras egna drömmar kan uppfyllas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland