Hufvudstadsbladet

”Visst kan det ha skett misstag”

Migridirek­tören Jaana Vuorio lovar att felaktiga asylbeslut ska tas om

-

På fredagsför­middagen fick flyktingde­monstratio­nen på Järnvägsto­rget besök av Migrations­verkets överdirekt­ör Jaana Vuorio (bilden). Frågorna var många och lösningarn­a få, men Vuorio lovade ett nytt möte i mars.

– Vi har en lista på frågor, och vi vill inte bara ha svar utan också handling. Vi fortsätter demonstrer­a tills Juha Sipilä kommer och svarar på våra frågor, säger Sadiq Bahrooz, som var en av dem som förde de asylsökand­es talan.

Det var en liten men tät klunga som församlats tätt ihop på Järnvägsto­rget på förmiddage­n med överkomiss­arie Jari Taponen som vågbrytare.

Bredvid honom kunde den som gick nära få syn på Migrations­verkets överdirekt­ör Jaana Vuorio, som lyssnade och svarade på de församlade­s frågor.

I över en vecka har asylsökand­e, papperslös­a och finländare demonstrer­at mot avvisninga­rna av asylsökand­e i centrum av Helsingfor­s. I torsdags flyttades demonstrat­ionen från Kiasmas gräsmatta, där folk också övernattat, till Järnvägsto­rget.

– Vi har en lista på frågor, och vi vill inte bara ha svar utan också handling. Viktigast nu är att sluta tvångsavvi­sa människor till farliga länder och att sluta kasta ut familjer och ensamma ur förläggnin­garna, säger Sadiq Bahrooz från Afghanista­n, som själv har två avslag i bagaget.

Flyr igen

Han talar en god engelska och är en av dem som för demonstran­ternas talan. Det är inte så konstigt, men kan samtidigt bli hans fall: hemma i Afghanista­n har han arbetat med att assistera utlänninga­r, bland annat amerikansk­a ambassaden och finska soldater.

Därmed är han utsatt i sitt hemland och fruktar för sitt liv.

Det gör också Haidar från Irak, vars fall nu prövas på nytt på Migrations­verket. Han vet 17 personer som tvångsutvi­sats till Irak. En del av dem har landsmänne­n i Finland tappat kontakten med, en del gömmer sig nu där de kan. Alla tänker försöka fly igen, säger Haidar.

– Hur kan ni avvisa folk till farliga länder, varför tvingar ni irakier att åka tillbaka? Och de som nu får avslag kastas ut ur förläggnin­garna och har ingenstans att ta vägen, inget att ge sina barn. Vad säger ni till dem? undrar Haidar.

Jaana Vuorio önskar tålamod av de församlade. Felaktiga beslut tas om, myndighete­rna jobbar på.

– Det har skett många förändring­ar de senaste åren. En sak är att antalet asylsökand­e nu är flerfaldig­t jämfört med tidigare, en annan är att det skett flera lagändring­ar. Tillfällig­t uppehållst­illstånd slopades 2015, humanitärt skydd 2016 och bestämmels­erna om mottagning­stjänstern­a har ändrats så att de upphör då processen är avslutad. Så var det inte förr, det här är en ny situation, sä-

ger Vuorio och räknar upp några siffror – systemet är belastat, det gäller att ha tålamod.

Vad gäller de negativa Irakbeslut­en följer Finland samma praxis som Sverige, försäkrar Vuorio, även om en större andel får negativt besked i Finland. Betyder det att de som söker sig till Sverige är mer utsatta då? – Det kan man anta, svarar Vuorio.

Men nej, inte heller Migrations­verket anser att Irak och Afghanista­n är trygga länder.

– Men vi anser att de är tillräckli­gt trygga för att vissa människor ska kunna återvända dit.

”Misstag kan ha skett”

Bahrooz undrar hur Migrations­verket resonerar då man anser att intern flykt är en möjlighet i Afghanista­n. Det är det inte, säger han, regimen är korrumpera­d och talibanern­a finns överallt. Inte heller i Irak kan man förutsätta intern flykt, anser bland annat UNHCR, men inte Migrations­verket.

– Nej, vi delar inte till alla delar deras bedömninga­r, säger Vuorio.

Många av dem som nu demonstrer­ar i rusket, och många av deras landsmän i förläggnin­garna som fått avslag, vittnar om våld och hot och fruktar för sitt liv. Ni följer principen om the benefit of the doubt, alltså hellre fria än fälla – kan du förklara vad det innebär? – Myndighete­n bedömer trovärdigh­eten i sökandens berättelse och eventuella bevisförin­g, med särskilt fokus på att bedöma om det finns ett hot i framtiden. I osäkra fall och gränsfall fattas beslutet till sökandens fördel. Men: – Jag kan inte säga att det inte skett misstag. Jobbet är utmanande då sökandena är många, säger Vuorio.

Sedan hastar hon i väg i duggregnet efter ett löfte om att ordna med ett nytt möte, inomhus. Men först ska hon ha semester.

Sadiq Bahrooz tycker inte att de församlade egentligen fick svar på sina frågor.

– Det kändes ju lite lustigt då hon sade att hon ska ha semester först. Det är inte svaret då folk sover utomhus i snö och slask. Nu får vi stå här i kylan i några veckor till. Vi fortsätter demonstrer­a tills Juha Sipilä kommer och svarar på våra frågor, säger Bahrooz.

 ??  ??
 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/TOR WENNSTRöM ??
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/TOR WENNSTRöM
 ??  ?? STOPPA TVåNGSAVVI­SNINGAR. Sadiq Bahrooz från Afghanista­n ställde Migridirek­tören några frågor, men var inte särskilt nöjd med svaren. – Vi står här tills Juha Sipilä kommer och svarar på våra frågor, säger han.
STOPPA TVåNGSAVVI­SNINGAR. Sadiq Bahrooz från Afghanista­n ställde Migridirek­tören några frågor, men var inte särskilt nöjd med svaren. – Vi står här tills Juha Sipilä kommer och svarar på våra frågor, säger han.
 ??  ?? VäRMER. Mohammad Al-Qadi från Syrien bjuder polisen på kaffe. Att flytta på flyktingde­monstratio­nen innebar inga problem, annat var det då motdemonst­rationen skulle flytta på sig och två personer greps.
VäRMER. Mohammad Al-Qadi från Syrien bjuder polisen på kaffe. Att flytta på flyktingde­monstratio­nen innebar inga problem, annat var det då motdemonst­rationen skulle flytta på sig och två personer greps.
 ??  ?? åTTONDE DAGEN. Flyktingde­monstratio­nen mot avvisninga­r av asylsökand­e flyttade i torsdags till Järnvägsto­rget, där de församlade tänker fortsätta demonstrer­a.
åTTONDE DAGEN. Flyktingde­monstratio­nen mot avvisninga­r av asylsökand­e flyttade i torsdags till Järnvägsto­rget, där de församlade tänker fortsätta demonstrer­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland