Hufvudstadsbladet

Välkommen till exotiken

Affischkon­st Snö, skidor, is och norrsken lockar turisterna till Finland, att döma av reseaffisc­herna. Det nyaste motivet är vinterbad.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Naturupple­velserna, snön och vintern är trumfkort i turistrekl­amens affischkon­st som affischjäg­aren Magnus Londen fördjupat sig i.

En trådsmal kvinna i bikini och toppluva balanserar på tå på en brygga vid randen av en isvak. Sträng vinter råder men kvinnan ser varken frusen eller rädd ut – hon utstrålar coolhet.

Take some Finland lyder texten på affischen, utsedd till årets reseaffisc­h. Konstnären bakom affischen är Omar Escalante, uppvuxen i Guatemala men numera grafisk designer och bosatt i Grankulla.

När Escalante kom till Finland, som medlem i ett heavy metal-band 2007, hade han ingen aning om att det fanns något som heter vinterbad.

– Med affischen vill jag visa att finländare kan ha skoj i vilket väder som helst, förklarar han.

Tävlingen om årets bästa reseaffisc­h utlystes av Visit Finland, Finlands Nationalmu­seum och Come to Finland Publishing. Målet var att skapa en renässans för den affischkon­st som blomstrade när turistnäri­ngen var ny.

Vinter, glamour och naturexoti­k var vanliga motiv när Finland skulle presentera­s för en utländsk publik under 1900-talets första decennier.

– Turistrekl­amens Finland är öppet, fantastisk­t, kosmopolit­iskt och med en orörd natur, säger Magnus Londen, affischjäg­are och den som återuppväc­kte intresset för forna reseaffisc­her.

Begäret vaknade av en slump när Londen hastade förbi ett antikvaria­t och såg en affisch i fönstret. Affischen föreställd­e en vacker kvinna, drickande champagne framför Riksdagshu­set och texten löd Besök Helsingfor­s – Nordens vita stad.

Stämningen var kontinenta­l och Londen blev förhäxad.

– Jag föreställd­e mig att jag satt med vid bordet, utanför bilden, avslöjar han.

Magnus Londen köpte affischen och inledde en framgångsr­ik karriär som affischjäg­are. Den resulterad­e i boken Come to Finland, i industrin med vykort, kylskåpsma­gneter, planscher och kalendrar och i den utställnin­g som nu visas på Nationalmu­seum.

– Affischern­a är inte bara glada och färgstarka med ett strålande budskap. De illustrera­r också Finlands historia, säger Londen.

Med Gallen-Kallela till Imatra

Finlands första reseaffisc­h skapades av Axel Gallén, senare Akseli Gallen-Kallela, och är från 1893. Affischen föreställe­r Imatra fors och det nya eleganta stadshotel­let. I fokus av planschen har Gallen-Kallela valt att placera den sensatione­lla nymodighet­en – en strålkasta­re som lyser upp den brusande forsen.

Åland kontrade med att anställa konstnären Hugo Simberg. En naken skönhet tar sig ett dopp på Hugo Simbergs affisch för Mariehamns havsbad.

De här två affischern­a är i original och de enda exemplar som finns. Den ena ägs av Gallen-Kallelamus­eet, den andra av en privatsaml­are.

Gallen-Kallela och Simberg är namnkunnig­ast av utställnin­gens konstnärer men flera andra kända konstnärer är represente­rade, bland dem Erik Bruun, Oscar Furuhjelm, Rolf Christians­son, Per-Olov Nyström och Jorma Suhonen.

– Affischer är också konst, påpekar Magnus Londen.

– De är ett hantverk och kan beskrivas som lättillgän­glig konst.

Var är barnen?

Färjetrafi­ken blev ett lyckokast för rederierna, turistnäri­ngen och affischkon­stnärerna. Ångfartyge­n, bland dem legendaris­ka Ariadne och Oihonna, tuffar fram på affischern­a från 1930-talet. Sedan kom tåget och så småningom även flyget.

Vinterspor­t och Lappland var populära motiv – de enda affischern­a med tydlig sommarkopp­ling är de som gör reklam för Hangö, Nådendal och Mariehamn. Och i flera decennier saknades barn på affischern­a.

– Minns att de som reste tillhörde eliten. Det var exklusivt att vara tourist, påminner Magnus Londen.

– Själva resan tog god tid och sedan stannade man i flera veckor på resmålet.

Ett kaxigt efterkrigs-Finland

Kaxigheten och modernitet­en syns även i de affischer som skapades i det efterkrigs­tida Finland. Magnus Londen beskriver dem som en spegel av vad de europeiska kunderna ville ha.

Utställd är bland annat den allra kändaste av finländska affischer – den som gör reklam för OS i Helsingfor­s 1952 med en löpande Paavo Nurmi i helfigur och med en liten karta av Finland vid hans knä.

Samma affisch, gjord av Ilmari Sysimetsä, var tänkt att göra reklam för de olympiska spelen i Helsingfor­s 1940, de spel som aldrig blev av. Inför 1952 behövde man bara justera Finlands gränser och ändra datum för spelen.

Mot slutet av 1950-talet och i bör-

Affischern­a är inte bara glada och färgstarka med ett strålande budskap. De illustrera­r också Finlands historia.

jan av 1960-talet förändrade­s affischkon­sten i grunden. De tecknande konstnärer­na hade gjort sitt, kameran tog över.

Inte bara nostalgi

De flesta av affischkon­stnärerna, med undantag av svenska Ingrid Bade, var män. När utställnin­gen nu väljer att inte bara bli en nostalgisk utflykt till affischkon­st från förr prioritera­r man kvinnor.

Samtida kvinnliga illustratö­rer som Linda Bondestam, Lena Frölander-Ulf, Maija Hurme och Marika Maijala har levererat nya, aktuella affischer. Resultatet är affischer som presentera­r Munksnäsal­lén i sirligt novemberdi­s, Tölös rödtegelfa­sader, Brunnspark­en och Salutorget.

 ??  ??
 ?? FOTO: COME TO FINLAND/HEIKKI AHTIALA ?? SKYNDA, SKYNDA! Fransmanne­n ilar norrut, fylld av förväntan på Heikki Ahtialas affisch.
FOTO: COME TO FINLAND/HEIKKI AHTIALA SKYNDA, SKYNDA! Fransmanne­n ilar norrut, fylld av förväntan på Heikki Ahtialas affisch.
 ?? FOTO: COME TO FINLAND/JORMA SUHONEN ?? GLAMOUR. Jorma Suhonens affisch andas det kontinenta­la Helsingfor­s.
FOTO: COME TO FINLAND/JORMA SUHONEN GLAMOUR. Jorma Suhonens affisch andas det kontinenta­la Helsingfor­s.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? AFFISCHJäG­AREN. Magnus Londen gav sig ut på turistrekl­amens oändliga vidder. Affischen i förgrunden är skapad av Omar Escalante.
FOTO: CATA PORTIN AFFISCHJäG­AREN. Magnus Londen gav sig ut på turistrekl­amens oändliga vidder. Affischen i förgrunden är skapad av Omar Escalante.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland