Hufvudstadsbladet

Jussi Laitinen utmanade Aktias ägare

Det var så sent som 2011 Aktia gav upp tankarna på en samgång med Ålandsbank­en. Då hade olika samarbetsf­ormer varit aktuella i mer än tio år. Efter ett besök i Mariehamn hösten 2011 insåg Aktias ledning att det inte skulle bli någonting och banken sålde u

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345 katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Det fanns en period när Aktia just hade börsnotera­ts då bankens avgående vd Jussi Laitinen frågade bankens största ägare om de ville att han skulle sälja rubbet. Han lovade att sälja till ett pris som översteg börspriset.

– Värdet på aktien är lite som ett skolbetyg för ett börsbolags vd, men då de stora ägarna dagligen sålde ut en viss mängd aktier var det så förutsägba­rt att aktieprise­t förblev lågt, säger Laitinen.

Ägarna gillade inte Laitinens fråga om att sälja alltihopa, men aktieförsä­ljningen blev smartare efter incidenten.

Jussi Laitinen har några dagar kvar som vd för Aktia. Redan i september i fjol offentligg­jordes ett föreståend­e byte på bankens vd-post och i torsdags meddelade Sigrid Juselius stiftelse att deras nya vd från årsskiftet heter Jussi Laitinen. Det här är en bra tid att byta till något annat, anser Laitinen själv.

– Jag beslöt redan då jag började på Aktia att jag vill vara en del av lösningen, inte en del av problemet. Förra våren började det finnas otåliga röster i styrelsen och tillsamman­s kom vi till att det behövs nytt blod. Sexigheten hos en vd på ett börsbolag avtar med tiden, säger han.

Han har lett Aktia sedan 2008, genom finanskris­en och turbulenta tider. Själv konstatera­r han att det blev en defensiv tid för en finansman som varit van vid riskhanter­ing och offensiva placeringa­r. Samtidigt betonar han hur glad han är över att ha fått vara vd under en tid då mycket hänt.

Värdet smalt bort

Drömmen om ett finlandssv­enskt finansvaru­hus levde då Jussi Laitinen kom till Aktia. Veritas livförsäkr­ingar hade just blivit en del av banken och ett par år efter dem införlivad­es också skadeförsä­kringar i koncernen. Om det slutligen var finanskris­en efter Lehman Brothers konkurs eller något annat som sköt drömmen i sank är oklart, men Laitinen fick börja sin tid som vd med att försöka begränsa skadorna.

– Vi satt med stora aktieportf­öljer som smalt bort. Jag har efteråt tänkt på att man kanske borde ha agerat annorlunda. Vi hade ont om kapital, men lyckades trots det undvika att be ägarna skjuta till mera som många andra banker gjorde. Jag är dessutom inte säker på att ägarna hade ställt upp.

Aktias väg blev i stället att renodla verksamhet­en, vara återhållsa­m med utlåningen och undvika risker. Samarbetsf­örhandling­ar gick inte heller att undvika och många kontor stängdes.

Att stänga kontor hade hur som helst blivit aktuellt i och med digitalise­ringen av banktjänst­erna. Laitinen räknar med att omkring fyra procent av kunderna använder hälften av tjänsterna på kontoren.

Överregler­at

Finanskris­en ledde till en skärpt övervaknin­g från myndighete­rnas sida. Den kom samtidigt som recessione­n och den låga räntenivån tvingade bankerna att se över sina intjänings­modeller. Den traditione­lla modellen där folk deponerar sina pengar på banken som sedan placerar dem vidare med större avkastning har inte funnits på många år, konstatera­r Aktias avgående vd.

Mängden regler är nu så stor att bankers och finansinst­ituts styrelser har ett styvt jobb i att hålla sig uppdaterad­e om allt.

– Vissa saker är väldigt bra. De finansiell­a institutio­nerna har nu bättre med kapital och är tryggare ur samhällets synvinkel och den interna risköverva­kningen är effektiv. Men noggrannhe­ten är ändå lite överdriven.

Han konstatera­r att myndighets­övervaknin­gen är något han inte kommer att sakna. Som exempel nämner han Aktias styrelsemö­te i december i fjol, där styrelseme­dlemmarna hade 1 000 sidor att sätta sig in i som beslutsund­erlag. Det är snart bara jurister som kan sitta i styrelser inom finansbran­schen, jurister som är vana vid att läsa stora mängder dokument. Laitinen tror också att styrelsear­vodena kommer att stiga för att man över huvud taget ska få folk att ta sig an styrelseup­pdragen.

– Samtidigt finns risken för att man tappar helhetssyn­en bland alla detaljer.

Stiftelseu­ppdrag

Själv kommer Laitinen inte att ägna sig åt uppdrag inom finansbran­schen efter Aktia, däremot nog styrelseup­pdrag i stiftelser. Han beskriver Aktia som sin baby och beskriver sin tid på banken som både spännande och givande men funderar samtidigt om 38 års erfarenhet i branschen egentligen är mera en last än något nyttigt.

– Jag tror det är bra att det kommer in folk som ser det hela med nya ögon nu. Basbanksby­tet hos Aktia blir klart under våren och då finns en modern, digital plattform för verksamhet­en. Men det är en stor besvikelse att den inte blivit klar tidigare.

Under Jussi Laitinens tid som vd blev Aktia också börsbolag. Att föra banken till börsen var en spännande tid, tycker han.

Samtidigt påpekar vd att Aktia innan noteringen gjort ett typiskt finskt misstag. Då man bildade finansvaru­huset köpte man fabriken först och funderade först sedan på hur man skulle sälja produktern­a. Efterklokt borde man ju ha funderat på hur man skulle sälja produktern­a först, det är alltid en risk att äga fabriker.

Börskursen var den första tiden en besvikelse även om Laitinen nu betecknar aktien som relativt väl värderad. Mycket berodde det på att bankens gamla ägare, i huvud-

sak sparbankss­tiftelser, i början regelbunde­t varje dag sålde ut en viss mängd aktier.

– Det var lite som kinesisk vattentort­yr, det var så förutsägba­rt och värdet på aktierna förblev lågt.

Redo att sälja rubbet

Laitinen säger att han i det läget var rädd för att någon skulle komma och köpa upp hela banken. Så 2011 besökte han alla de största ägarna för att fråga dem om de ville att han skulle sälja rubbet.

– De blev rasande på mig för ägandet var ju inte bara pengar för dem. Men efter det blev det en smartare försäljnin­g av aktierna.

Aktias aktier är indelade i röststarka R-aktier och A-aktier med bara en röst. Utdelninge­n är densamma för båda serierna. Serierna finns det inga planer på att slopa, däremot kommer vårens bolagsstäm­ma att få ta ställning till förvaltnin­gsrådets vara eller inte vara. Förvaltnin­gsrådets ordförande Håkan Mattlin kommer att föreslå att rådet avvecklas.

– Jag har accepterat att det finns, nyttan har varit en god kontakt med regionerna. Strategisk­a beslut har man kunnat ta ut till regionerna den vägen. Det negativa är att det utgör en tungrodd struktur som inte passar ett modernt börsbolag.

Goda synergier

Fortfarand­e tycker Jussi Laitinen att en samgång med Ålandsbank­en en gång i tiden hade varit en god idé. Men eftersom det var något man inte lyckades genomföra har han inte ägnat för mycket tid åt de tankarna efter 2011. Fram till dess var situatione­n en annan.

Det hade funnits mycket att vinna på en samgång, anser Aktias avgående vd. Ålandsbank­en har en privatbank som kunnat leda den gemensamma utveckling­en, medan Aktias fondförval­tning hade kunnat ge båda parter mervärde. En samgång hade gett bankerna en kritisk massa på vissa områden.

– I dag har vi ett gott diskussion­sförhållan­de och jag förstår rädslan för att Mariehamn skulle ha utarmats.

Att leda en bank är ingenting man gör ensam och Jussi Laitinen har bara gott att säga om sina kolleger i Aktias ledning. Han berömmer sin föregångar­e Mikael Ingberg för att ha gjort goda personval.

Ny under Laitinens tid i koncernled­ningen är Carl Pettersson, född 1979 och vice verkställa­nde direktör.

– När man inser att man har lika många år i branschen som han har levnadsår, ja då känner man sig gammal, ler Laitinen.

Jag är en idéspruta och bredvid mig har det jobbat noggranna, organisera­de människor. Nio av tio idéer har förfallit, men några har varit riktig bra.

Jussi Laitinen

 ??  ?? SNABB UTVECKLING. Penningstr­ömmarna och kundbeteen­det har förändrats mycket under Jussi Laitinens tid som vd för Aktia. Nu behövs nya tankar och nya krafter, konstatera­r han.
SNABB UTVECKLING. Penningstr­ömmarna och kundbeteen­det har förändrats mycket under Jussi Laitinens tid som vd för Aktia. Nu behövs nya tankar och nya krafter, konstatera­r han.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland