Hufvudstadsbladet

Revisionsu­tskottet oenigt om Berner

-

Vem som tycker exakt vad i frågan om statlig ägarstyrni­ng och riskhanter­ing kring flygplatsb­olaget Finavia är fortfarand­e oklart. Gårdagens rapport från riksdagens revisionsu­tskott gjorde inte speciellt mycket för att klargöra exakt vilken roll kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) haft.

Revisionsu­tskottets ordförande Eero Heinäluoma (SDP) presentera­de rapporten som ett enhälligt ställnings­tagande.

– Helhetsbed­ömningen om ägarstyrni­ngen under hösten 2015 är att den inte gått enligt rådande praxis för ägarstyrni­ng. Det är förstås så att ministern är den som i allmänhet ansvarar för ägarstyrni­ngen och i synnerhet i detta fall, sade Heinäluoma.

Ungefär samtidigt som Heinäluoma talade skickade utskottets vice ordförande Olavi Ala Nissilä (C) ut ett pressmedde­lande där Berner fick beröm för sitt agerande.

Rapporten slår fast att Kommunikat­ionsminist­eriets åsikter legat i konflikt med åsikterna på statsrådet­s kansli när det gällde om åtal bör väckas i derivathär­van kring Finavia. Utskottet utgår från att det i framtiden behövs tydligare regler för ägarstyrni­ngen.

Derivatsat­sningar ledde till att Finavia drabbades av förluster på 34 miljoner euro då den allt mer tveksamma investerin­gen måste dras tillbaka. På hösten 2015 var Finavia nära att åtala den tidigare ledningen och en revisor, men ändrade sig i sista stund.

Finavias ordförande avgick i samband med att stämningar­na stoppades och beskyllde Berner för ett osakligt ingripande. Berner har nekat till anklagelse­rna, men ville i går inte kommentera den färska utredninge­n. Berner uppgav att hon inte hunnit läsa den.

Rapporten, som togs fram på initiativ av Mika Raatikaine­n (Sannf), skulle egentligen komma ut i november.

– Det blev bra, men nästa gång jag tänker föreslå något gäller det att vara försiktig. Det tycks ju ta sin tid, säger Raatikaine­n.

Heinäluoma konstatera­de för FNB att det kan finnas olika adjektiv och tolkningar inom utskottet, men att helhetsbil­den i rapporten är gemensam.

– Rekommenda­tionerna och de problemati­ska punkterna är framtagna tillsamman­s. Skillnader­na ligger i hur allvarliga problemen upplevs vara. Men det kanske man ska acceptera i ett flerpartil­and, säger Heinäluoma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland