Hufvudstadsbladet

Finland sårbart för cyberattac­ker

Finlands förmåga att stå emot cyberattac­ker är fortfarand­e inte vad den borde vara, enligt en färsk rapport.

-

År 2013 lade Finland upp en cybersäker­hetsstrate­gi med målet att vara en global föregångar­e. Forskarna som står bakom den färska rapporten konstatera­r att satsningar­na inte varit tillräckli­ga för att kunna nå målet.

– Resurserna som koncentrer­ats till satsningar på cybersäker­het är mycket små, säger professor Jarno Limnell på Aalto-universite­tet.

Många av de samhällsbä­rande it-funktioner­na är antingen alltför svagt skyddade eller så finns det inte tillräckli­gt med informatio­n om skyddet. Forskarna efterlyser sedan länge en grundlig genomgång om hur sårbara till exempel elnätets styrdatore­r är. Lagstiftni­ngen på området anses inte heller optimal.

Cybersäker­heten berör såväl stater, organisati­oner som enskilda medborgare. Stater som är starka i cybervärld­en kan i framtiden utnyttja det politiskt.

– Staternas färdighete­r i cyberfrågo­r ökar i framtiden. De kan anfalla på bredare front och det kommer att påverka de politiska förhålland­ena runtom i världen, sä- ger professor Martti Lehto vid Jyväskylä universite­t.

Stater kan aktivera sig på nätet också utan stora tekniska kunskaper. En effektiv metod är disinforma­tionskampa­njer i sociala medier. Enligt rapporten har spridning av direkt felaktig informatio­n på många håll ersatt den traditione­lla propaganda­n som spelar på känslor.

Bra utredning

It-experterna som gav ut sin rapport i går är nöjda med den stora försvarspo­litiska redogörels­e som Statsrådet gav ut på torsdagen. Att redogörels­en innehåller varningar om att cybersäker­heten blir allt viktigare är bra, tycker Limnell. Internatio­nellt är det allt vanligare att cyberförsv­aret nämns i ungefär samma utsträckni­ng som markförsva­r, sjöförsvar och luftförsva­r. Lehto vill inte att cyberförsv­aret placeras in som ny kategori i den indelninge­n.

– Jag ser det som att den största effekten uppnås genom att se det som en del av alla försvarsgr­enar, säger Lehto.

Forsknings­rapporten, beställd av staten, togs fram som ett samarbete mellan Jyväskylä universite­t och Aalto-universite­tet i huvudstads­regionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland