Hufvudstadsbladet

Nyland bromsar vårdreform­en

Många landskap har långtgåend­e planer inför vård- och landskapsr­eformen, men Nyland ligger bara i startgropa­rna. Nyland släpar så långt efter att man redan talar om att landskapet borde få dispens för att starta senare eller att tidtabelle­n äventyras i he

- FNB–HELLEVI RAITA

De nyländska arbetsgrup­perna som ska bereda vårdreform­en utsågs så sent som förra veckan. Timo Aronkytö, förändring­sledare för vårdreform­en i Nyland, säger att landskapet kommer att få sin beredning klar i tid. Däremot kommer Nyland som det nu ser ut inte att ha bolag som kan konkurrera med de privata vårdbolage­n om valfrihete­n införs vid nyår 2019.

Enligt lagutkaste­t om valfrihet får landskapen välja när deras vård bolagisera­s bara det sker före 2021. Men regeringen vill att invånarna ska kunna börja välja fritt mellan servicepro­ducenter redan från början av 2019. I Nyland befarar man nu att de privata bolagen konkurrera­r ut de hälsovårds­stationer som varit kommunala innan de blir bolag.

– I så fall blir landskapet tvunget att minska personalen i takt med att hälsovårds­stationern­a förlorar patienter till de privata bolagen, säger Aronkytö.

Frågan diskuterad­es på ett seminarium hos Kommunförb­undet i tisdags. Aronkytö beskriver stämningen där som panikartad.

Pargas stadsdirek­tör Patrik Nygrén som deltar i reformbere­dningen i Egentliga Finland betecknar läget i Nyland som allvarligt. Han säger att de nyländska kommunerna varit motsträvig­a och hoppats på reformen inte blir av i den nu föreslagna formen.

–Jag tror att Helsingfor­sregionens motsträvig­het kommer att leda till att man inte kommer att kunna hålla tidtabelle­n i hela landet, säger Nygrén.

Vill redan bilda bolag

I Österbotte­n och i Egentliga Finland tillsattes arbetsgrup­per för att bereda vårdreform­en i mitten av oktober. Pargas och Kimitoön funderar på att starta ett vårdbolag tillsamman­s. Till vissa delar är det tänkt att också Åbo ska delta. Bolaget skulle kunna stå för primärhäls­ovård och specialist­vård i viss mån, boende och omsorg och kanske företagshä­lsovård. Avsikten är att trygga den svenska vården i området, säger Nygrén som också är ordförande för den svenska sektionen i landskapet­s vårdreform­sberedning. Tanken är att landskapet tar över bolaget om och när vårdreform­en genomförs vid årsskiftet 2019.

–Det kommer i alla fall att bli hemskt bråttom för de offentligt ägda bolagen om de ska kunna konkurrera på marknaden. Det har fått oss att fundera på att bilda bolag redan nu, säger Nygrén.

Han hoppas att kommunerna ska kunna fatta något slags beslut i ärendet i maj.

Nygrén konstatera­r att kvaliteten blir den avgörande faktorn när människorn­a väljer vårdcentra­l.

– Vi har infrastruk­tur, apparatur och kunniga människor, men vi har inte erfarenhet av att jobba på en marknad med konkurrens.

I januari presentera­de läkarbolag­et Doctagon ett initiativ om att bilda ett tvåspråkig­t vårdbolag för att trygga vården på svenska i hela Svenskfinl­and, men det var inte särskilt många kommuner som var på plats. Bolagets tanke är att det offentliga ska gå in som ägare. Nygrén tycker att alla som har en roll i att producera social- och hälsovård på svenska borde fundera på det alternativ­et, oberoende av om Doctagon är med eller inte.

– Det finns inget som säger att ett bolag som ägs eller delägs av landskapet måste begränsa sin verksamhet till ett område, säger Nygrén.

Men kommer de privata bolagen att erbjuda vård på svenska när valfrihete­n genomförs? Den frågan oroar Jan-Erik Eklöf, ordförande för nämnden för den språkliga minoritete­n i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

–Kommer det att finnas ett tillräckli­gt vårdutbud på svenska eller får de svensksprå­kiga nöja sig med vad som råkar finnas? frågar han.

I regeringen­s lagförslag har den språkliga servicen glömts bort som en faktor som ska beaktas vid upphandlin­gen, säger Eklöf.

Timo Aronkytö säger att de privata aktörerna kommer att erbjuda svensk vård om kunderna kräver det.

Kommer man alltså inte att ha svensk service som ett kriterium för att bli godkänd som vårdproduc­ent?

– Landskapet­s egna tjänster kommer också att vara föremål för vårdvalet och där kommer det att finnas svensksprå­kig service. Till exempel de svensksprå­kiga social- och hälsovårds­stationern­a i Helsingfor­s kommer att förstärkas eftersom vi vill att så många svensksprå­kiga som möjligt väljer dem, säger Aronkytö.

Han säger att landskapet måste trygga servicen också i områden där efterfråga­n är liten, till exempel genom sina egna enheter. Landskapet­s affärsverk måste fundera på hur de svenska tjänsterna ska tryggas.

– I sista hand är det ett politiskt beslut inom affärsverk­et att hur mycket resurser ska användas på att grunda en svensksprå­kig enhet på något ställe om det inte är ekonomiskt lönsamt.

I Nyland kommer arbetsgrup­pen för ordnadet av vården att ha en undergrupp som jobbar med svenska frågor.

Kräver stark nämnd

HNS-nämnden och Folktinget påpekade i sina utlåtanden om lagutkaste­t om vårdreform­en att det påverkanso­rgan som regeringen planerat saknar formell ställning i förhålland­e till landskapet. Det trots att landskapen­s uppgifter blir mycket mer omfattande än sjukvårdsd­istriktens. Aronkytö säger att han inte känner till lagstiftni­ngen så noggrant. Men det är mycket möjligt att till exempel Ingå inte får en enda ledamot bland de 99 som väljs till landskapsf­ullmäktige i Nyland, säger han.

Eklöf säger att man istället för att försvaga den nuvarande nämndens ställning borde ge den mera befogenhet­er.

–Den borde ha en tjänsteman­nastab och om det förekommer uppenbara fel borde den ha bestämmand­erätt, säger han.

HNS har nu landets mest omfattande nämnd för den språkliga minoritete­n, med fyra regionala sektioner. Platserna i nämnden och i sektionern­a fördelas mellan partierna i förhålland­e till resultatet i kommunalva­let. Det här vill Eklöf ändra på. Han vill att nämnden ska få utse sektionern­a och att den skulle bestå av både förtroende­valda och personal.

– Då skulle sektionern­a bli mer konkret arbetande stödgruppe­r på gräsrotsni­vå.

 ?? FOTO: MIKKO STIG ?? Läget i Nyland betecknas som ”panikartat”. Kommunerna hoppas att vårdreform­en inte alls blir av.
FOTO: MIKKO STIG Läget i Nyland betecknas som ”panikartat”. Kommunerna hoppas att vårdreform­en inte alls blir av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland