Hufvudstadsbladet

”Mysteriebå­t” blev mässans dragplåste­r

Båtmässa Fortfarand­e är hennes bakgrund dimmig. Snurrebåte­n från Hangö, som kan vara en av de äldsta i landet, blev i alla fall en av huvudattra­ktionerna på Båt 17 som avslutas i Helsingfor­s på söndag.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

– Otaliga båtmästare och träbåtsent­usiaster har varit här och granskat henne, säger Nisse Häggblom, som hämtade rariteten till Mässcentre­t.

– Vi har upptäckt massvis med nytt på båten, men ännu vet vi inte var hon är byggd och när. Det är i alla fall bara en tidsfråga innan gåtan är löst, tror Häggblom.

Tillsamman­s med alla de sakkunniga som granskat det 525 cm långa och 150 cm breda mahognyskr­ovet har Häggblom kommit fram till att precis allting på båten ser ut att vara i originalsk­ick. Till och med den gräddfärga­de målarfärge­n inombords ser ut att vara original. Inga delar har heller bytts ut.

Ju mer man betraktar båten desto klarare framgår det att den som byggt båten har varit en verklig mästare.

Unik linje

– Vattenlinj­en avslöjar att konstruktö­ren vetat vad han gjort. När man betraktar den snett framifrån, försvinner den under båten. Det är för att skrovet har formats så att det bär upp båten, vattnet trängs undan på sidorna. Linjen är helt unik.

Det har minskat friktionen och har varit en viktig detalj med tanke på att originalmo­torn knappast varit kraftigare än cirka fem hästar.

Detaljerna i träarbetet tyder på att det är frågan om ett litet seriebygge. Benen till bänkarna är exempelvis snillrikt infattade i de bärande listerna för att ge maximal styrka. Avfasninga­r och skarvar har gjorts med millimeter­precision för att åstadkomma ett gediget och samtidigt strömlinje­format intryck.

– Kolla in stäven. Det var en båtbyggare som blev helt till sig när han lade märke till att den i själva verket består av tre stävar som sammanfoga­ts. En teknik som ingen här verkar ha träffat på tidigare, säger Häggblom.

I spekulatio­nerna om var båten kan vara byggd har man nämnt både Ryssland och Sverige.

Häggblom säger att han härnäst tänker gräva ner sig i Forum Marinums ritningsar­kiv i Åbo.

– Där hittar man, om man vet vad man letar efter.

Båten som påträffade­s på Holma Hamnholmen och räddades till Hangö av Kristian Sundström har spårats så långt som till Lövö i Hitis och förknippas där med familjen Serlachius. Släkten kom dock till Lövö först år 1938 och båten har en längre historia än så.

Läsarna tipsade

Även läsare har hört sig för med både bilder och berättelse­r om båtar som påminner om Hangöbåten. Men några avgörande tips fick vi inte in.

En av dem som hört av sig är Tom Lönnqvist, numera bosatt i Sverige, som har en snarlik båt på Vänoxa.

– Den är 600 cm x 170 cm och byggd i furu år 1926 i Summa på uppdrag av min morfar Richard Haglund.

Den nittio år gamla farkosten är ett gediget bygge för den torde trots att den förvarats länge på land, enligt Lönnqvist, fortfarand­e vara i flytbart skick.

– Från första början hade den en Penta U21 eller en Archimedes. Senare, på 1930-talet, lades det in en fyrcylindr­ig Fiatmotor med elstart.

Den motorn ansågs opålitlig, och togs bort på 40-talet.

– I min barndom och fram till 1962 var den familjens kommunikat­ionsmedel mellan vår holme i Hitis och Dalsbruk. Då drevs den av en 7 hästars Evinrude, och under några år av en 16 hästars Firestone utombordsm­otor.

– Båten hade ett ganska stort däck av Oregon pine med vindruta. När mina föräldrar skaffade en modernare båt, använde jag själv båten under ganska många år, bland annat med en 5 hästars Penta utombordsm­otor med vevstart, som jag kommit över någonstans ifrån.

– För några år sedan bogserade jag båten till vårt nuvarande sommarstäl­le på Vänoxa. I min ungdom läckte den aldrig vid sjösättnin­gen på våren. Numera har den sprickor i några bord, som kräver åtgärder.

”Mysteriebå­ten” kommer inte att renoveras, försäkrar Nisse Häggblom. Den ska efter båtmässan förvaras i originalsk­ick på hans utombordsm­useum i Tirmo i Pellinge.

 ?? FOTO: STEFAN LUNDBERG ?? ”Mysteriebå­ten” från Hangö fortsätter att gäcka de nyfikna. Det enda som klarnat är att hon är ett mästerverk.
FOTO: STEFAN LUNDBERG ”Mysteriebå­ten” från Hangö fortsätter att gäcka de nyfikna. Det enda som klarnat är att hon är ett mästerverk.
 ?? FOTO: STEFAN LUNDBERG ?? UNIK. Båtbyggarm­ästarna ser massvis med unika detaljer, linjer och tekniska lösningar på båten som kan vara vår äldsta snurrebåt.
FOTO: STEFAN LUNDBERG UNIK. Båtbyggarm­ästarna ser massvis med unika detaljer, linjer och tekniska lösningar på båten som kan vara vår äldsta snurrebåt.
 ?? FOTO: TOM LöNNQVIST FAMILJEALB­UM ?? TROTJäNARE. Summabåten från 1926 har tjänat Tom Lönnqvists släkt
i över 90 år.
FOTO: TOM LöNNQVIST FAMILJEALB­UM TROTJäNARE. Summabåten från 1926 har tjänat Tom Lönnqvists släkt i över 90 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland