Hufvudstadsbladet

Kemikalier­ening vinner Östersjöpr­is

Bolaget Wapulec får Ålandsbank­ens Östersjöpr­is för sin vattenreni­ngsteknik som kan eliminera rester av läkemedel, bekämpning­smedel och hormoner ur avloppsvat­ten.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Människan använder alltmer läkemedel och andra kemikalier som belastar miljön. De kommunala vattenreni­ngsverken eliminerar näringsämn­en som kväve och fosfor, men kemikalier­na går dessvärre rakt genom avloppsrör­en. Ute i havet stör de fiskens fortplantn­ing och tillväxt.

För att förhindra detta utvecklar Villmanstr­andsföreta­get Wapulec en ny vattenreni­ngsteknik. Genom en elektrisk urladdning bildas ett starkt oxidations­medel som, åtminstone i pilotskede­t, minskar halten av läkemedel, bekämpning­smedel och hormoner i biologiskt behandlat kommunalt avloppsvat­ten till en nivå som underskrid­er EU:s rekommende­rade gränsvärde.

Ålandsbank­en uppmärksam­mar initiative­t med första pris i sin Östersjötä­vling. Wapulec får 80 000 euro för att fortsätta utveckling­sarbetet. Förhoppnin­gen är att metoden, som sägs vara både billigare och energisnål­are än tidigare metoder, ska fungera i industriel­l skala. Wapulecs mål är att kemikalier­eningen inte ska kosta mer än 4 cent per kubikmeter avloppsvat­ten.

Ålandsbank­en finansiera­r totalt nio Östersjöpr­ojekt med sammanlagt 200 000 euro. Ett projekt för att minska jordbruket­s fosforbela­stning genom gipsbehand­ling av åkrarna får 40 000 euro och en teknik för att rena fartygs- och båtbottnar miljövänli­gt får 33 000 euro.

– Tack vare den breda variatione­n i ansökninga­rna har vi möjlighet att finansiera flera olika typer av projekt. Det är mycket glädjande och synnerlige­n nyttigt för Östersjön, säger Anne-Maria Salonius på Ålandsbank­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland