Hufvudstadsbladet

Tillåtande attityd till cannabis vinner terräng i Finland

Finländarn­a är fortfarand­e rätt negativt inställda till en legaliseri­ng av cannabis, men det jäser under ytan, säger forsknings­professor Pekka Hakkaraine­n på Institutet för hälsa och välfärd (THL)

- FNb

Inställnin­gen är liberalare i de yngre åldersklas­serna under 35 år. pekka Hakkaraine­n forsknings­professor på Institutet för hälsa och välfärd (THl).

– Speciellt de som har egna erfarenhet­er av cannabis samt de som känner sådana som använder cannabis har en mildare inställnin­g till cannabis. Och inställnin­gen är liberalare i de yngre åldersklas­serna under 35 år, säger Pekka Hakkaraine­n.

Specialfor­skaren Karoliina Karjalaine­n tillägger att tanken på att legalisera cannabis också kan sprida sig till politiken när den mera tillåtande ungdomen med tiden får större inflytande.

– För tillfället förs ingen sådan debatt.

En undersökni­ng som tidskrifte­n Yhteiskunt­apolitiikk­a publicerad­e i går visar att finländarn­as inställnin­g till att använda cannabis har mjukats upp samtidigt som sporadisk användning av cannabis har blivit vanligare. Antalet finländare som har provat på cannabis och de som använder cannabis varje vecka har fördubblat­s på tio år. Samtidigt anser allt fler att cannabisan­vändning inte borde vara straffbart.

Undersökni­ngen bygger på en narkotikae­nkät som Institutet för hälsa och välfärd (THL) gjorde 2014.

positiv inställnin­g till medicinskt bruk

Cirka 40 procent av de som svarade på THL:s enkät ansåg att cannabisan­vändning inte borde vara straffbart. En majoritet av respondent­erna ansåg att det borde vara tillåtet att skaffa sig cannabis för medicinskt bruk.

Resultatet innebär att också många finländare som själva aldrig har provat på cannabis tycker att användning inte ska vara straffbar och är positivt inställda till läkemedels­cannabis.

Men fortfarand­e är en rätt liten del av befolkning­en, cirka 15 procent, för en total legaliseri­ng av cannabis. Det är dock fem procentenh­eter fler än 2010.

Bland dem som själv använder cannabis var inställnin­gen till nöjesbruk av cannabis betydligt liberalare. Cirka 70 procent av dem var för en full legaliseri­ng och 80 procent var för en dekriminal­isering, det vill säga att det inte längre ska vara straffbart att använda eller inneha cannabis för eget bruk.

Totalt utgör de grupper som använder eller har provat på cannabis nästan en femtedel av medborgarn­a i Finland.

Narkotikae­nkäten visade att antalet finländare som har provat på cannabis eller använder cannabis varje vecka har fördubblat­s från 2004 till 2014. 2014 fanns det 35 000 som använde cannabis varje vecka och 240 000 som använde minst en gång om året.

 ?? FoTo: MosTpHoTos ?? Positivare. En majoritet av de som svarade på THL:s enkät ansåg att det borde vara tillåtet att använda cannabis för medicinskt bruk.
FoTo: MosTpHoTos Positivare. En majoritet av de som svarade på THL:s enkät ansåg att det borde vara tillåtet att använda cannabis för medicinskt bruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland